• Lumea in Stiri

Îmi plac mâinile mele


Islandezul Felix Gretarsson, care a devenit la 13 ianuarie primul pacient cu un dublu transplant de membre superioare şi de umeri în timpul unei intervenţii chirurgicale realizate în oraşul francez Lyon, a mărturisit într-un interviu că se simte 'foarte bine'.

La două săptămâni după grefa bilaterală de braţe la care a fost supus, electricianul în vârstă de 48 de ani, a povestit săptămânalului Tribune de Lyon 'Nu a fost uşor, a fost foarte dureros. Primele 24 de ore au fost oribile. Am avut impresia că aș avea două camioane pe umeri. Iau multe analgezice, dar simt progrese în fiecare zi', a spus Gretarsson, care în prezent se recuperează în secţia de transplanturi de la Spitalul Edouard Herriot din Lyon. În 13 ianuarie, după un transplant care a durat câteva ore, patru echipe de chirurgi i-au oferit noi braţe şi umeri. Felix Gretarsson spune acum că a început să se obișnuiacă cu braţele, care sunt 'calde' şi 'sănătoase', dar şi cu mâinile. 'Îmi plac mâinile mele. Arată ca cele de dinainte', pierdute într-un accident petrecut în urmă cu 23 de ani, în timp ce lucra la o linie de înaltă tensiune, în Islanda.

Însoţit de soţia sa, Sylwia, Felix Gretarsson trebuie să rămână încă trei săptămâni în spital înainte de a fi transferat într-o secţie de recuperare fizică şi neurologică din Saint-Genis-Laval, lângă Lyon. Cu un nou obiectiv: să devină mentor.