• Lumea in Stiri

În Franța, cântatul cocoșilor și mirosul de bălegar sunt protejate prin lege


Senatul francez a aprobat joi, 21 ianuarie, o lege prin care sătenii nemulțumiți de mirosurile sau sunetele naturale nu-și vor mai putea da în judecată vecinii.


Astfel, cântecul cocoșului, ba chiar și al greierului, sunetul clopotelor bisericilor și mirosul de bălegar au fost introduse în ceea ce francezii numesc patrimoniu senzorial.


De-altfel, sunt lucruri care turiștilor din satele Franței li se par pline de farmec. Însă, doar dacă sunt în trecere sau poposesc doar câteva zile.


Locuitorilor, însă, de multe ori, le dau bătăi de cap.


La sfârșitul anului trecut, pe 7 decembrie, un francez era condamnat la 5 luni de închisoare cu suspendare şi la o amendă de 300 de euro, de Tribunalul Corecţional din Privas.


În plus, timp de trei ani, i s-a interzis să poarte ori să utilizeze o armă.

Francezul omorâse cocoşul vecinului, în mai 2020, deranjat că făcea prea multe zgomote.

De aici a pornit și propunerea legii adoptate definitiv acum de Parlament.


Altădată, un turist din Les Bondons a cerut primarului să nu se mai tragă clopotul bisericii, pentru că îl trezea dimineața.
Iar în apropiere de Saint Andre de Valborgne, primarul a fost atât de copleșit de cei care se plângeau de mirosul de bălegar, de zgomotul tractoarelor sau al animalelor, încât a pus, la intrarea în localitate, o pancardă pe care scrie: „Aici avem biserici la care clopotele bat regulat, avem cocoși care cântă dimineața devreme și creștem animale pentru a vă putea hrăni. Dacă nu îți plac toate astea, nu te afli la locul potrivit.”


34 views0 comments

Recent Posts

See All