• Lumea in Stiri

În pandemie, vestita fabrică de viori de la Reghin a scos pe piață 3 instrumente noiÎntr-o piață în continua schimbare, Fabrica HORA de la Reghin, cunoscută mai ales pentru viorile căutate de muzicieni din toată lumea, aduce pe piață noi instrumente.


Este vorba de viori cu goarnă- instrumente cu tradiție în județul Bihor, chitare electrice cu şase corzi şi un instrument de percuţie denumit cajon - o invenție a sud-americanilor.


Vioara cu goarnă sau Vioara Stroh este un instrument specific bihorean, deși inventat de englezul Augustus Stroh.


Se poate spune că vioara cu goarnă reprezintă județul Bihor. Cei mai mari muzicanți de pe valea Crișului Repede sunt lăutarii Căbuță Gheorghe "Stângaciu" și Mitică Negrean, care fac parte din orchestra profesionistă „Crișana”.


Nu se știe sigur dacă vioara cu goarnă folosită de tarafurile din Bihor este aceeași cu cea creată de John Matthias Augustus Stroh. La o privire mai atentă se observă diferențe importante. Vioara cu goarnă din Bihor e mult mai suplă decât cele create de Stroh.


Cajon-ul este un instrument de percuţie, orginar din America de Sud. Seamănă cu o lădiţă şi a fost inventat de sclavii care foloseau lăzile de peşte pentru a bate ritmul.


Este deseori folosit în concertele de jazz, blues, pop, rock, flamenco sau rumba.


Deocamdată au fost realizate primele 100 de bucăți, la prețuri ce nu depășesc 50 de euro.


Scoaterea pe piaţă a acestor noi instrumente a fost necesară pentru că a scăzut cererea de instrumente muzicale, din cauza pandemiei, fapt ce a dus la o diminuare a producţiei la 62% în anul 2020, faţă de anul precedent.


Cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, HORA Reghin, aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare.


Lumea în știri a mai scris despre viorile de la Reghin aici: https://www.lumeainstiri.com/post/ultimii-lutieri-de-la-reghin-reportaj


123 views0 comments

Recent Posts

See All