• Lumea in Stiri

În prima duminică din luna mai este celebrată Ziua mondială a râsului
În 2021, Ziua mondială a râsului este marcată la 2 mai.


Ziua mondială a râsului este iniţiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mişcării ''Laughter Yoga'' , adică terapia prin râs.


Kataria este şi autorul cărţii "Râzi fără motiv".


În mesajul dedicat ediţiei din 2021 a Zilei mondiale a râsului, Madan Kataria afirmă că, în prezent, avem nevoie de râs mai mult decât oricând. Restricţiile şi îngrijorările cauzate de actuala pandemie pot avea un impact negativ asupra stării de bine şi chiar a sănătăţii mintale.


Terapia prin râs este un mod de a combate aceste efecte negative, de a diminua anxietatea şi de a induce o stare de spirit pozitivă, optimistă.


Pentru ediţia din 2021 a Zilei mondiale a râsului, rămâne valabilă tema de anul trecut: "Nu râdem pentru că suntem fericiţi, ci suntem fericiţi pentru că râdem".


Tradiţionalele întâlniri şi spectacole nu vor avea loc nici în acest an, dar cei interesaţi de o porţie sănătoasă de râs pot accesa paginile de socializare ale diferitelor cluburi înfiinţate de adepţii terapiei prin râs, precum laughteryoga.org/zoom-laughter-club/.


Primul club de terapie prin râs a fost înfiinţat de Madan Kataria în anul 1995, într-un parc din Mumbai, numărând şase persoane.


Până în prezent, au fost înfiinţate Cluburi de Râs în peste 116 ţări, inclusiv în România.Potrivit paginii de Facebook a Clubului Laughter Yoga din Bucureşti, "Râsul este gratuit, îl avem cu noi tot timpul, chiar şi atunci când nu avem motiv să râdem. Trebuie doar să ne lăsăm buzele şi corpul să râdă şi deja viaţa noastră se schimbă în bine. În aceste momente tensionate pentru întreaga lume, avem cu toţii nevoie să râdem, să ne destresăm psihic şi fizic".


Efectele terapiei prin râs sunt cât se poate de serioase şi importante.


De exemplu, susţin adepţii terapiei amintite, eliberarea endorfinelor prin râs poate schimba în bine starea de spirit după doar câteva minute.


Endorfinele, numite şi ''molecule ale fericirii'', sunt substanţe chimice produse de creier ca răspuns la o varietate de stimuli.


Acestea pot reduce stresul, proprietăţile lor analgezice fiind comparate chiar cu cele ale morfinei. Eliberarea endorfinelor în organism poate duce şi la îmbunătăţirea sistemului circulator şi întărirea celui imunitar.