• Lumea in Stiri

Încă un miliardar zboară în SpațiuMarți, 20 iulie, are loc primul zbor al companiei de turism spaţial Blue Origin.


La bord vor fi patru pasageri, trei bărbaţi şi o femeie, din medii şi cu experienţe foarte diferite.


Căpitanul este Jeff Bezos, 57 de ani, cel mai bogat om de pe Terra.


El va decola de pe Planeta Albastră la bordul rachetei New Shepard, construită de propria companie, Blue Origin, pe care a fondat-o în anul 2000.


Cu şase ani înainte, lansase o mică librărie online, Amazon.com, în garajul propriei case. Afacerea a devenit, graţie a numeroase inovaţii, un grup cu mai multe subdiviziuni care valorează astăzi peste 1.700 de miliarde de dolari la bursă.


Compania i-a adus venituri impresionante şi chiar dacă, după divorţ, i-a cedat soţiei o parte din acţiunile Amazon, Jeff Bezos are în prezent o avere de circa 200 de miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.


Jeff Bezos, care spune că este ''pasionat de inovaţii ştiinţifice şi de spaţiu'', a renunţat recent la conducerea Amazon pentru a se consacra unor noi aventuri, începând cu expediţiile spaţiale.


Antreprenorul deţine de asemenea publicaţia Washington Post şi a spus că doreşte să-şi dedice mai mult timp şi fonduri luptei împotriva încălzirii globale.


Jeff Bezos şi-a invitat în prima călători în spațiu fratele, pe Mark, care este cu şase ani mai mic şi pe care îl consideră ''cel mai bun prieten''.


Decana de vârstă a călătoriei și cea mai vârstică persoană care zboară în spațiu este Wally Funk, 82 de ani.


Olivier Daemen este cel mai tânăr pasager, 18 ani, un olandez care se pregăteşte să devină cel mai tânăr astronaut din istorie.


Pe 11 iulie a mai avut loc un zbor privat în Cosmos, un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani și care l-a dus pe miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului.


A fost o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice. Se dă startul, astfel, turismului spațial.Opt oameni au luat parte la această misiune pe care întreaga omenire a putut-o urmări în direct.

24 views0 comments