• Lumea in Stiri

Începe cel mai mare pelerinaj al catolicilor, de la Șumuleu-Ciuc


Pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc care loc în acest an între 21 și 23 mai.


Este cel mai mare pelerinaj organizat în România după ridicarea restricțiilor de către guvern.


Anul trecut, evenimentul a fost anulat din cauza pandemiei, iar acum 2 ani, la el a participat Papa Francisc, aflat atunci în vizită în România.


Cu acest prilej a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.


Tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, este considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est.


Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în Biserica Franciscană.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc. Pelerinajul atrage anual peste 100.000 de credincioşi, unii veniţi de peste graniţă, din Ungaria. Anul acesta, însă, vor fi mai puţin de jumătate, aproximativ 40.000 de pelerini, cu respectarea normelor sanitare.


În mod cert, pelerinajul cetăţenilor ungari la Şumuleu-Ciuc nu va fi posibil– cu excepţia delegaţiilor oficiale.


Participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori


Ei pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale.


De asemenea, pelerinii trebuie să poarte masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.


Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 persoane.


Totodată, pentru a nu se crea aglomerație la plecarea de la locul pelerinajului, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii.


La fel ca şi în alţi ani, mai multe străzi din oraş vor fi închise circulaţiei rutiere, iar comerţul ambulant nu va fi permis, indiferent dacă se desfăşoară pe proprietăţi private sau publice.


La locul evenimentului vor exista puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.

43 views0 comments