• Lumea in Stiri

Învestitura lui Joe Biden, la 60 de ani distanță de ziua învestirii președintelui J. F. Kennedy


În 20 ianuarie are loc ceremonia oficială de învestitură a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden- un fel de paradă politică la care politicianul democrat şi vicepreşedintele său, Kamala Harris, vor depune jurământul la Washington D.C. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie. Joe Biden se va muta la Casa Albă - reşedinţa sa pentru următorii patru ani –tot din 20 ianuarie. Chiar dacă nu este obligatoriu, fiecare președinte American a rostit un discurs la învestitură. Potrivit CNN, unii președinți au rostit discursuri scurte, ca cel al lui George Washington, care a avut doar 135 de cuvinte. William Henry Harrison s-a remarcat, în schimb, cu un discus de peste 8 mii de cuvinte- care i-ar fi fost și fatal. Se spune că, în urma discursului, a răcit- de altfel a murit după doar o lună, de pneumonie. Ceremonia de învestitură de anul acesta înseamnă și măsuri de securitate mai detaliate ca oricând, după ce o mulţime de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump a luat cu asalt clădirea Capitoliului, în 6 ianuarie. Serviciul Secret se ocupă de conducerea planurilor de securitate şi va fi sprijinit de aproximativ 15 mii de militari din Garda Naţională, în plus faţă de miile de poliţişti.

În mod obișnuit, Washington D.C. ar fi trebui să devină gazda sutelor de mii de participanţi la ceremonia de învestitură. Oamenii ar fi umplut străzile oraşului, National Mall și toate camerele de hotel. În 2009, de exemplu. se estimează că aproximativ două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al preşedintelui democrat Barack Obama. Dar anul acesta sărbătoarea va fi 'extrem de limitată', a anunţat echipa de tranziţie a lui Joe Biden.

Tot în 20 ianuarie, la Washington sunt marcați 60 de ani de la învestirea în funcție a lui John Fitzgerald Kennedy, cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite. O ceremonie la care a rostit un discurs ce a durat doar 15 minute, dar a rămas în istorie ca unul dintre cele mai dinamice discursuri, pe care l-a încheiat cu celebrul mesaj “Nu vă întrebați ce poate face țara pentru voi, ci ce puteți face voi pentru țară”.