• Lumea in Stiri

Știați că și albinele au o zi a lor?


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

20 mai este „ Ziua mondială a albinelor”, aleasă tocmai pentru a atrage atenţia asupra importanţei uimitoare pentru umanitate a acestor plăpânde insecte.


Se sărbătorește doar din 2017. Decizia aparține Adunării Generale a ONU, la inițiativa asociației apicultorilor din Slovenia, care a propus și data : chiar ziua de naştere a unui pionier al apiculturii moderne, slovenul Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773).


Iată de ce i se cere omenirii să protejeze albinele: Albert Einstein spunea că atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai supraviețui doar patru ani.

Vi se pare exagerat? Nu și atunci când afli că dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale, fiindcă o treime din producţia agricolă a lumii depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine.


N-am mai avea cartofi, roșii, ceapă, morcovi, dovleci, mere, nuci dar nici cafea, piper, citrice și multe alte legume și fructe, alimente care ne furnizează 35% din necesarul energetic, majoritatea mineralelor și vitaminelor, adică fără albine ne paște foamea.


De aceea Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) recunoaşte importanţa albinelor în viața oamenilor dar și necesitatea protejării lor, pentru că studiile arată că populaţiile de albine s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale : agricultura intensivă, utilizarea în exces a pesticidelor, poluarea și schimbările climatice.


Nedreaptă răsplată pentru albinelor, care ne dăruiesc de mii de ani produsele apicole, deopotrivă hrană și medicament pentru oameni! Mărturiile se găsesc de la vechile papirusuri egiptene la desenele de pe pereții templelor antice.


Mierea era consumată de sportivii care concurau la Jocurile Olimpice antice. Le dădea tinerilor energie iar vârstnicilor longevitate. În Biblie scrie așa despre albină : ”Munca ei o folosesc spre sănătate şi regii şi oamenii de rând. Ea e iubită şi lăudată de toţi, deşi e slabă în putere, dar e minunată cu iscusinţa. (Vechiul Testament, Proverbele, Capitolul 6)


Produsele stupului reprezintă o clasă de superalimente care ne menţin sănătatea, deoarece conţin majoritatea subtanţelor nutritive esenţiale organismului nostru. Ajută la întărirea sistemul imunitar, îmbunătăţirea memoriei, încetinirea procesul de îmbătrânire, trataterea dar mai ales prevenirea diverselor afecţiuni.


Ca să culeagă un gram de nectar, o albină trebuie să viziteze în jur de 1000 de flori. Poate meditați, o clipă, la aceasta în ziua dedicată albinelor.


45 views0 comments