• Lumea in Stiri

Ținutul Buzăului ar putea deveni Geoparc UNESCO


"Ţinutul Buzăului" (Buzău Land) ar putea deveni Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională.


Un dosar cu celor 18 comune care constituie Ţinutul Buzăului a fost trimis, anul trecut, la Paris, de Asociaţia Ţinutului Buzăului, pentru a fi evaluat de specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).


"Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi - renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului, au 'ajuns' pe birourile celor de la UNESCO şi urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei. Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un 'Parc ', unde patrimoniul natural şi cultural va fi folosit pentru a sprijini comunităţile din zonă. "- se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Ţinutului Buzăului.

Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. Asociaţia Ţinutul Buzăului este o organizaţie neguvernamentală care s-a înfiinţat în urmă cu patru ani şi care "sprijină dorinţa comunităţilor de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural şi cultural local".

9 views0 comments