• Lumea in Stiri

101 caricaturi despre anul pandemiei / Audio + Foto


101 caricaturi despre anul pandemiei este titlul unei cărţi care mi-a atras atenţia zilele trecute.


Este semnată JUP. Este , desigur, un pseudonim,


Numele real al autorului - Lucian Amarii - caricaturist de presă şi nu numai, din 1991, jurnalist şi nu numai.Pandemia a fost din plin sursă de inspiraţie pentru creatorii de umor. Şi nu neapărat pandemia în sine, cât reacţiile autorităţilor, nerespectarea regulilor sau felul în care s-a schimbat viaţa noastră în ultimul an.


Mi-a plăcut ideea de a publica la un loc o parte dintre caricaturile din anul pandemiei şi am vrut să aflu mai multe despre autor, dar nu numai.


Jup a publicat zeci de mii de caricaturi. În special în Ziarul de Iași și Suplimentul de cultură. Dar desenele lui au apărut și în publicații străine.


Pe lângă caricaturi, Lucian Amarii creează benzi desenate. Spune că o caricatură are viața mai scurtă. Se face, de obicei, pornind de la o știre de actualitate, al cărui context este cunoscut de public.


Spune că peste câțiva ani, oamenii nu-și mai amintesc poanta și contextul care a generat-o. Benzile desenate, în schimb, au o poveste și un personaj și pot fi urmărite și înțelese oricând.


Apropo de benzi desenate, unul dintre eroii creați de JUP este Super Costel - omul motan. Costel a devenit supererou după cea fost mușcat de o pisică.


Așa că poate să facă tot ce face o pisică: să doarmă 18 ore pe zi fără să obosească deloc, cade numai în picioare, poate să scuipe sau să toarcă. Până acum au apărut patru cărți cu aventurile lui SuperCostel, iar povestea continuă.


Interviul cu JUP, alias Lucian Amarii, poate fi ascultat aici: https://soundcloud.com/liliana-nicolae/interviu-cu-jup-caricaturist
94 views0 comments