• Lumea in Stiri

105 ani de la nașterea uneia dintre cele mai sensibile poete românceS-a născut la 17 aprilie 1916, la Iași. A debutat la Chișinău. În timpul vieții a publicat un singur volum, intitulat „Poezii” (1943). Și a murit la 28 de ani, la București, fiind înmormântată în Cimitirul Bellu.


Este vorba de poeta Magda Isanos, despre a cărei poezie lingvistul şi prof. univ. Rodica Zafiu scrie în "Dicţionarul scriitorilor români":


''Poezia Magdei Isanos nu-şi dezvăluie uşor, de sub aparenţa de mare simplitate, calităţile şi tehnicile care îi dau profunzime. S-a vorbit mult despre sensibilitate, sinceritate a trăirii, simţ al nuanţei. Versul alb şi liber, cu sonorităţi clare, repetiţiile foarte frecvente şi în forme variate, modalităţile directe ale adresării, ale dialogului, apoi chiar rima săracă, monotonă, foarte des realizată prin verbe la imperfect, producând un efect neaşteptat, obsedant, ilustrează un stil direct, bine stăpânit, concentrat şi echilibrat".


A debutat la vârsta de 16 ani, în revista „Licurici” a liceului de băieți „Bogdan P. Hașdeu”, din Chișinău, cu poezia „Aș vrea un basm”, apoi a înființat chiar ea o revistă intitulată „Ghiocei”.


A studiat dreptul și filosofia la Iași și a devenit avocat.


La 19 ani, în 1935, s-a căsătorit cu Lev Panteleev, absolvent de limbi clasice. După o perioadă scurtă, a divorțat.


S-a îndrăgostit fulgerător și, în 1939, s-a căsătorit cu scriitorul Eusebiu Camilar alături de care va trăi intens până la moarte.


Fiica sa, Elisabeta, născută în 1941, va deveni scriitoare și va păstra numele mamei sale.


De-altfel, un volum consacrat vieţii şi operei Magdei Isanos, intitulat "În căutarea Magdei Isanos" şi semnat de fiica poetei, Elisabeta Isanos, a apărut la 17 noiembrie 2003. Cartea a fost lansată de Editura Fundaţiei Pro, în colecţia "Biblioteca Ziarului de Duminică".


Revenind la viața scurtă și intensă a Magdei Isanos, un moment important este anul 1944, când un bombardament sovietic distruge locuința familiei din Iași.Soții Eusebiu Camilar și Magda Isanos s-au refugiat la București, unde tânăra poetă va muri în urma agravării bolii de inimă de care suferea, în casa părinților săi, din strada Popa Nan.


Muzeului Național al Literaturii Române amintește că antologia lirică editată postum „Ţara luminii” (1946) se află astăzi în Rotonda scriitoarelor a expoziției de bază a Muzeului.


O confesiune a poetei stă scrisă, astăzi, și pe placa memorială expusă de Muzeul Național al Literaturii Române, pe fațada casei în care a locuit în București, în perioada 1941-1944:


,,Stau lângă o şcoală primară. Şi în fiecare zi la amiază văd ieşind copiii… e ca şi când aş vedea venind spre mine viitorul.,,


Casa în care au locuit Magda Isanos împreună și soţul ei, scriitorul Eusebiu Camilar, la Iași a fost demolată în urmă cu 8 ani, de actualul proprietar.


Încadrat drept monument istoric de tip B, datat la început de secol XX, imobilul i-a găzduit pe cei doi între 1940 şi 1944, înainte de plecarea acestora la București.


Înainte de demolare, casa devenise loc de adăpost pentru oamenii străzii.


Aici pot fi citite mai multe poezii ale Magdei Isanos:


http://www.isanos.ro/ro/magdaisanos/opera.html560 views0 comments