• Lumea in Stiri

11 ani de la moartea indragitului actor Jean Constantin

Updated: May 27, 2021


Jean Constantin s-a născut la Techirghiol la 21 august 1927, într-o familie cu 9 copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru).


Actorul a fost cel mai mic dintre băieţi.

Numele său de botez era Constantin, după bunicul său patern Costache.


Numele de familie original era Zeanu,

transformat în Geanu, transcris apoi în Jean, în livretul militar al tatălui său Dumitru.


Marele actor a murit în data de 26 mai 2010 în apartamentul său din Constanţa.


Se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii, în Portul Tomis, locul unde Jean Constantin avea şi o barcă botezată după numele mamei sale, Caliopi.


În fiecare an, pe 26 mai, prietenii lui, pescarii, ies în largul mării şi aruncă o coroană de flori în amintirea actorului.


De altfel, îndrăgitul actor era şi preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa - „Albatros”.


La vârsta de 17 ani, Jean Constantin muncea în Portul Constanţa, unde era coleg cu Ilarion Ciobanu, pe şantierul Bumbeşti-Livezeni. Lucra ca hamal şi numărător de saci.

Jean Constantin şi Ilarion Ciobanu au jucat în brigada artistică portuară, ceea ce i-a adus în atenţia căutătorilor de talente.


În 1957 a intrat prin concurs la Teatrul de Stat din Constanţa, unde a activat timp de 30 ani la secţia de estradă Fantasio.


Actorul a jucat în peste 50 de filme. S-a remarcat, însă, în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.


Unul din cele mai iubite roluri a fost Ismail, din serialul „Toate pânzele sus!“”.


Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“.


În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit pe 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța.


Vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța .148 views0 comments