• Lumea in Stiri

116 ani de la nașterea creatorului de modă Christian Dior

La 21 ianuarie 1905, la Granville, în Franța, se năștea renumitul creator francez de modă Christian Dior, o influenţă deosebită în lumea modei anilor ’40 şi ’50 ai secolului XX. Mare revoluționar al perioadei postbelice pe podium, Dior a fost creatorul care, într-un singur deceniu de activitate, a rescris regulile modei și a deschis o nouă eră în haute couture.


Superstițios, Christian Dior apela deseori la ghicitoare pentru a afla ce-i rezervă viitorul. A recunoscut în autobiografia sa că prima oară i-a fost prezis viitorul în anul 1919, la 14 ani, când i s-a spus că va suferi de sărăcie, dar că femeile îi vor aduce noroc. Dar mai degrabă femeile au fost norocoase, pentru că, în opinia lui Christian Dior, moda din timpul anilor de război fusese „oribilă”:„pălăriile erau prea mari, fustele prea scurte, sacourile prea lungi, pantofii prea grei”. După o perioadă în care doamnele au suferit din cauza sărăciei și au trăit pe cartelă, creatorul de modă a simțit nevoia să ofere o perspectivă complet nouă, și s-a reîntors la silueta feminină. „Tocmai ieșeam dintr-o perioadă lovită de sărăcie, zgârcită, obsedată de carnetele de rații și cupoane pentru haine; era natural ca propriile mele creații să ia forma unei reacții împotriva acestei morți a imaginației.

În decembrie 1946, ca rezultat al uniformelor din timpul războiului, femeile încă arătau și se îmbrăcau ca niște amazoane. Dar eu am creat haine pentru femei gingașe și delicate ca o floare, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine, și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme”. Pentru o Europă abia ieșită din război, colecția Christian Dior din 1947 a fost ceva complet nou. Cu reticență întâi, creativitatea lui devenea simbolul tinereții și al viitorului.

12 views0 comments