• Lumea in Stiri

12 ani de la moartea artistului. Michael Jackson și România


Aș putea să spun că am fost norocoasă pentru că am văzut, pe viu, amândouă concertele lui Michael Jackson în România.


Asta fără să fiu mare fan. Dar, ca jurnalist, m-a interesat fenomenul Michael Jackson.


În 1992, a fost primul mare concert al unui mare artist în România. Așa că era, în sine, un eveniment - nu doar muzical. A fost, practic, o zi istorică, pentru un popor care fusese ținut departe de tot ce însemna Occident, cultură pop și, nu în ultimul rând, libertate.


Așadar, 1 octombrie, 1992. 122 de minute de miraj pe stadionul Lia Manoliu, 70.000 de fani.


Ceea ce am văzut pe scenă era aproape științifico-fantastic pentru mulți dintre cei aflați în public, pentru care singurele experiențe ale unui concert live se limitau la spectacolele Cenaclului Flacăra sau paradele de 23 august, când se umpleau stadioanele.Ziarele chiar titrau, la un moment dat, că ziua concertului a fost ziua în care Michael Jackson l-a învins pe Ceaușescu (era o trimitire la faptul că stadionul nu mai fusese așa de plin de la spectacolele omagiale dedicate lui Ceaușescu).


La Michael Jackson s-a leșinat pe capete. Omul care dansa MoonWalk și care zbura pe scenă folosind niște dispozitive nemaivăzute până atunci, Michael Jackson, cânta pentru prima dată în România.


Spectacolul de lumini cu lasere, fumigene, cascadorii, efecte speciale, costume excentrice care se schimbau la fiecare piesă. Ca să nu mai amintim de momentul în care Michael a zburat pe scenă folosind un jet pack - așa numitul rucsac zburător inventat chiar de un român, Iustin Capră.


Efectele impresionante, scena complexă, decorurile și costumele schimbate frecvent în timp concertului, i-au fascinat pe români. Însă nu doar ei au rămas impresionați de desfășurarea de forțe de la București, din 1992. Zeci de televiziuni străine au retransmis concertul, iar presa a scris pe larg despre el.


Cum acest concert a avut loc între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale, atât Ion Iliescu cât şi Emil Constantinescu încercau să profite cât mai mult de ocazie pentru a-şi consolida imaginea și au căutat să apară în preajma megastarului. Astfel că despre concertul lui Michael Jackson s-a dicutat în aproape toate contextele posibile.


A fost spectacol, lecția de libertate - cum spun unii -, a fost politică, dar a mai fost și interesul lui Michael Jackson pentru copiii abandonați și condițiile din orfelinatele din România, pe care presa internațională le prezenta atunci pe larg.


De-altfel, megastarul a vizitat și o casă de copii, aflată lângă Arcul de Triumf. Presa scrie că a vorbit cam un minut, timp în care mai mult a pozat și a oftat.


Ion Iliescu a spus, după ce s-a întâlnit cu Michael Jackson, că era „om foarte simplu, nesofisticat, cu o anumită inocenţă specifică copilăriei".


Apropo de copilărie, a doua zi după concert, presa centrală scria: „Michael Jackson nu există. Nu e un om, nu e un superstar, nu e un extraterestru venit dintr-o galaxie. Michael Jackson este o poveste. Fiecare epocă şi-a creat eroii, i-a modelat după chipul şi asemănarea ei. În acest sfârşit de mileniu, Făt-Frumos poartă un nume: Michael Jackson“.


Și al doilea concert, cel din 1996, a venit în preajma alegerilor prezidențiale, la care, ca și în 1992, s-au confruntat Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Dacă pe primele le-a câștigat Ion Iliescu, pe celelalte le-a câştigat Emil Constantinescu.


Și a fost memorabil momentul în care, la concertul lui Michael Jackson din 96, într-o pauză, multă lume de la tribuna oficială, unde se afla și Emil Constantinescu, a scos cheile și le-a fluturat în aer (cheia era simbolul electoral al Convenției Democrate din România).Pe 25 iunie se împlinesc 12 ani de la moartea marelui artist pop. Zilele trecute, am citit o ştire potrivit căreia videoclipul „Billie Jean” este primul al lui Michael Jackson care depăşeşte pragul de 1 miliard de vizualizări unice pe YouTube şi al treilea din anii 1980 care reuşeşte performanţa („Billie Jean” urmează videoclipurilor „Sweet Child O’ Mine” - Guns N’ Roses şi „Take on Me” - a-ha, singurele din anii 1980 care au mai mult de 1 miliard de vizualizări pe platformă).


Dincolo de controversele care l-au însoţit, rămâne în istorie prin multe.


Pe scurt: Michael Jackson, supranumit Rege al muzicii pop, s-a născut pe 29 august 1958.

Al șaptelea copil al familiei Jackson, Michael a debutat în anul 1964 alături de frații săi, în formația The Jackson 5, ca principal vocalist, fiind cel mai tânăr membru.


Și-a început cariera solo în 1971, în timp ce încă era membru al formației.


Albumul „Thriller”, lansat în 1982, rămâne cel mai vândut album din toate timpurile.

Michael Jackson este unul dintre puținii artiști care au intrat de două ori în Rock and Roll Hall of Fame.


Este deţinătorul a 13 recorduri Guinness, incluzând recordul pentru „cel mai de succes entertainer din toate timpurile”, 14 premii Grammy, 26 premii A.M.A. (American Music Awards), 12 premii W.M.A. (World Music Awards), 17 single-uri ce au urcat pe locul 1 în Statele Unite și vânzări de peste 800 de milioane de discuri.


Michael Jackson a strâns și a donat peste 300 de milioane de dolari prin intermediul a 39 de acțiuni de caritate și prin intermediul propriei sale fundații, Heal the World.


Cauza morții lui Michael Jackson a fost o supradoză de sedativ (propofol), iar medicul său, Conrad Murray, a fost condamnat doi ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de ucidere involuntară.


Liliana Nicolae
290 views0 comments

Recent Posts

See All