• Lumea in Stiri

125 de ani de la nașterea Reginei-mamă, Elena. Un destin trist, marcat 3 exiluri și o mare trădare


Principesa Elena de Grecia şi Danemarca, soţia regelui Carol al II-lea al României şi mama regelui Mihai I, s-a născut la 2 mai 1896, la Atena.


A fost fiica cea mare a regelui Constantin I al Greciei şi a reginei Sofia de Prusia.


Pe linie paternă, Elena descindea din ţarina Ecaterina cea Mare, iar pe linie maternă, din Victoria a Marii Britanii. Se înrudea cu împăratul Germaniei, cu regii Danemarcei, Norvegiei şi Suediei.


Tânăra principesă primeşte o educaţie severă, alături de Miss Nichols, guvernanta care îi impune reguli stricte în toate privinţele. Pentru a-şi perfecţiona cunoştinţele de limbă engleză, frecventează cursurile de vară ale Şcolilor din Seaford şi apoi din Eastbourne timp de şapte ani. În paralel, practică echitaţia, gimnastica şi ciclismul.


Devotată cauzei patriei sale, Elena îşi însoţeşte mama şi surorile în zona de conflict, unde activează în calitate de infirmieră. Pe final de război, soarta familiei regale e marcată însă de moartea tragică a fostului rege, George I, asasinat la Salonic.


Pe viitorul rege al României, Carol al II-lea, îl întâlnește la Lausanne, în Elveţia. Tot acolo se logodesc la 12 ianuarie 1921.La 10 martie 1921, în Catedrala Ortodoxă de la Atena, în prezenţa celor două familii regale şi a peste 80 de invitaţi, Carol şi Elena se căsătoresc.


Martoră la eveniment, regina Maria avea să-şi noteze în jurnal temerile legate de viitorul căsniciei celor doi, justificate de complicaţiile amoroase din trecutul recent al fiului ei: ,,[…]dragoste şi fidelitate … mulţi îşi promit unul altuia aceasta – fie ca ei să o păstreze cât mai mult pot, aceasta este ruga mea …”

La 25 octombrie 1921, se năştea la Foişor moştenitorul regelui Carol al II-lea, botezat la 10 ianuarie 1922, Mihai, după numele voievodului Mihai Viteazul, de către regele Ferdinand şi regina Maria ca naşi principali.


Aproape imediat, Elena decide să meargă la Atena, împreună cu Mihai, unde rămâne timp de trei luni.

Revenită în România în primăvara anului 1923, după înmormântarea tatălui său, Elena se confruntă cu trista realitate: Carol era implicat într-o legătură pasională cu Elena Lupescu.


Nefericită, dar discretă din fire, Elena îşi ocupă timpul cu educaţia principelui Mihai, care învaţă româna şi engleza, călăreşte un ponei şi fotografiază, iar de la şase ani, conduce o maşinuţă, sub atenta supraveghere a guvernantei engleze, Miss St. John.La 18 iulie 1927, Ferdinand I, cu care Elena a avut o relație de prietenie remarcabilă, se stinge din viaţă la castelul Pelişor, lăsând în urma sa o ţară divizată între simpatizanţii şi opozanţii lui Carol.


A doua zi, principele Mihai, în vârstă de numai şase ani este proclamat rege şi Elena devine astfel mamă a suveranului României.


În 1928, divorțează de Carol, la insistențele acestuia.


Mai activă ca niciodată, Elena vizitează spitale, merge în provincie, inaugurează clinici, încurajează cultura locală, ceea ce îi aduce un capital de imagine, pe care – din integritate şi modestie – nu-l exploatează împotriva fostului soţ. Demnă şi resemnată, Elena îl însoţeşte pe micul rege la ceremonii şi evenimente oficiale.


La 8 iunie 1930, Carol se întoarce în ţară cu ajutorul Partidului Naţional Ţărănist şi cu promisiuni mincinoase de revenire la intenţii mai bune vizavi de familia sa. Imediat, Actul de Succesiune din 4 ianuarie 1926 este invalidat de către Parlament. Elena asistă neputincioasă la acapararea treptată a copilului de către tatăl său, care îi alege dascălii şi anturajul.


Cu eleganţa-i înnăscută, se retrage din viaţa publică, refugiindu-se fie în Palatul de la Mamaia, fie în reşedinţa de vară de la Sinaia. În cele din urmă, lucrul de care se temea cel mai mult s-a întâmplat: Carol îi cere să părăsească România.


Se stabileşte mai întâi la Londra, apoi la Florenţa, însă revine la Bucureşti cu ocazia zilei de naştere a fiului său, unde rămâne până la începutul anului 1932, când îşi vizitează la Florenţa mama muribundă.


În lungile sale plimbări la San Domenico, în apropierea Florenţei, Elena descoperă un impresionant palat de Renaştere, pe care îl cumpără şi îl botează ,,Vila Sparta”, în amintirea momentelor fericite de pe meleagurile Greciei.


Conform unui acord încheiat între Elena şi Casa regală română, Marele Voievod Mihai, primea permisiunea de a petrece două luni pe an alături de mama sa, însă termenii sunt adeseori încălcaţi cu brutalitate de către Carol.


Din 1932 până în 1940, trăieşte ani de linişte şi delectare la Florenţa, alături de membri ai familiei greceşti.


În tot acest timp, evenimentele politice se precipită.


Europa era în pragul unui nou război mondial.


Regele Carol al II-lea este forţat să abdice de către propria sa armată. La 6 septembrie 1940, părăseşte România, însoţit de Elena Lupescu, cu destinaţia temporară Paris.


La scurt timp după aceea, Elena primeşte invitaţia de a reveni în România, în calitate de Regină-mamă.Actul istoric de la 23 august 1944 o găseşte la Sinaia. Știe că viaţa fiului ei este în pericol. La orele 22.00, Radio Bucureşti difuzează Proclamaţia Regelui Mihai în direct.


Regele părăseşte precipitat capitala spre o direcţie necunoscută. Elena îl urmează pe ruta Braşov – Târgu-Jiu – Bumbeşti Jiu, unde cei doi se reunesc. Timp de două săptămâni, regele şi Regina – mamă locuiesc incognito în satul Dobriţa.


Reveniţi în capitală, se confruntă acum cu adevăratul pericol, cel sovietic, care acţionează în vederea înlăturării Monarhiei.


Comuniștii forţează plecarea Regelui Mihai, ameninţat cu asasinarea unui număr de peste o mie de studenţi, veniţi să-i scandeze numele sub ferestre.


Mihai I îşi pune semnătura pe actul de abdicare. La 3 ianuarie 1948, Elena părăsea pentru totdeauna România.


Timp de peste trei decenii, trăieşte la Florenţa, înconjurată de artişti, scriitori, poeţi, bijutieri, arhitecţi horticoli, în mijlocul grădinilor sale de flori şi portocali, a cărţilor şi obiectelor rare.


Regina-mamă Elena a murit la Lausanne, la 28 noiembrie 1982, şi a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.


La 18 octombrie 2019 Regina-Mamă Elena (1896-1982) a fost repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.


În memoria celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o la adevărata sa valoare, Elena a rămas drept una dintre cele mai distinse personalităţi regale ale secolului.