• Lumea in Stiri

140 de ani de la Proclamarea Regatului RomânieiPe 26 martie se împlinesc 140 de ani de la Proclamarea Regatului României, moment istoric ce a contribuit la săvârşirea statului român independent și modern.


Proclamarea României Regat a avut loc în data de 14 martie, după calendarul vechi, respectiv 26 martie 1881.


Actul a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților și Senat și a fost precedat de un șir de evenimente, care au început în 1859, odată cu Unirea Principatelor.


Noua poziție de Regat a fost posibilă după dobândirea independenței ca stat, în 1877, și recunoașterea internațională, un an mai târziu, de către Marile Puteri.


Primul Rege al României, Carol I, a făcut rezumatul acelei zile: ”Ora 11 1/2 venit toți miniștrii la mine să declare că nu mai pot fi oprite Camerele Parlamentului să proclame regatul. Ședința de ieri, în care opoziția a atacat puternic guvernul, a scos din fire majoritatea în așa hal, încât nu mai dorește să aștepte nici o zi. Eu am avut doar o singură rezervă, că împăratul Alexandru nu a fost încă înmormântat. Miniștrii merg direct la Cameră, unde moțiunea este depusă de generalul Lecca. Pe baza acesteia este făcută de îndată legea, care e votată în unanimitate. La Senat este depusă aceeași moțiune și legea e votată și acolo. La ora 5 vine Brătianu la mine. Totul este gata. Întreg Senatul vine pe jos la Palat, noi îl salutăm de la fereastră. La ora 6 ambele Camere sunt reunite în sala tronului, însă fără fracuri, vin direct de la sala de ședințe. D. Ghica citește legea, cu câteva cuvinte introductive. Eu răspund, discursul meu este salutat cu entuziasm. După aceea proclamăm legea, care are două articole, în prezența Camerelor. Facem cerc, pe toate fețele bucurie și emoție. Apoi ieșim cu președinții la balcon, unde lumea ne aclamă, muzică etc. La 6 1/2 se termină. Regatul României e proclamat și sacționat prin lege”.

A urmat o sărbătoare populară, încheiată abia la mizeul nopții. Carol I a fost încoronat ca Rege al României două luni mai târziu, în 10 Mai 1881, pentru a nu se suprapune cu funerariile Țarului Alexandru al Rusiei.Regele Carol I a fost încoronat cu o coroană turnată din oțelul unui tun turcesc capturat la Plevna, nu din aur, așa cum aveau alți regi.


Însă Coroana de Oțel a devenit simbolul independenței, al suveranității și al prestigiului României.


Anul acesta, se împlinesc și 100 de ani de la nașterea Ultimului Rege al României, Regele Mihai.

O statuie reprezentandu-l pe suveran va fi ridicată în Sinaia cu fonduri de la Ministerul Culturii.


26 martie este şi aniversarea Custodelui Coroanei, care împlinește 72 de ani,


Pagina de Facebook a Casei Regale a României publică o scurtă prezentare a Majestății Sale Margareta.


Născută pe 26 martie, Majestatea Sa Margareta își petrece primii ani din viață în Marea Britanie și Elveția, o copilărie simplă, fericită, nu foarte diferită de cea a altor copii.


Este înconjurată de afecțiunea părinților, a bunicii sale, Regina Mamă Elena și a celor patru surori. Primul lucru pe care îl învață în limba română este rugăciunea ”Tatăl Nostru” pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seară de seară, înainte de culcare.


Formarea sa în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional, apoi activează ca cercetător în cadrul mai multor universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică.


Lucrează apoi pentru agenții din cadrul Națiunilor Unite, în special OMS și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Proiecte sociale în domeniul sănătății publice în care se implică o poartă în toate colțurile lumii, în Africa și America Latină. Astfel, ia contact cu suferințele și neajunsurile comunităților defavorizate. Experiența aceasta va reprezenta începutul unui drum în slujba umanității, pe care îl urmează până astăzi.”