• Lumea in Stiri

19 iulie 1965 - în România începea Epoca Ceaușescu. Avea să dureze 24 de ani


Pe 19 iulie 1965 începea Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Român iar Nicolae Ceauşescu a fost ales Secretar General al PCR.


Cel mai serios rival al lui Ceauşescu a fost Alexandru Drăghici. Ca şef al Securităţii, el a adunat informaţii compromiţătoare pentru toți candidaţii şi pretendenţii la succesunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Înainte de congres, însă, Ceauşescu a început să promoveze oamenii care îi erau devotaţi: Paul Niculescu-Mizil şi Ilie Verdeţ, în timpul campaniei pentru Congres, a ieşit public de mai multe ori, iar pentru el Congresul al IX-lea a fost marele lui succes.


Tot la Congresul al IX-lea, denumirea partidului se schimbă din PMR – Partidul Muncitoresc Român - în Partidul Comunist Român. Practic, partidului i-a fost atribuit din nou numele său istoric Tot atunci, țara își schimba numele din "Republica Populară Romînă" în "Republica Socialistă România".


Congresul al IX-lea părea să fie începutul unei efemere perioade de liberalizare.


Ceausescu devenise liderul partidului după moartea lui Gheorghiu-Dej în martie 1965, și părea să se delimiteze de excesele predecesorului său, pe care l-a criticat de mai multe ori (Situația semăna, de-altfel, foarte mult cu aceea din Uniunea Sovietică după moartea lui Stalin în martie 1953.).


Este memorabil anul 1968, de exemplu, când a condamnat invazia sovietică în Cehoslovacia. Atunci, Ceaușescu a câștigat un uriaș capital de simpatie în Occident.


Ulterior însă, regimul lui a alunecat spre absolutism, iar perioada a rămas în istoria României sub denumirea propagandistică “Epoca Ceaușescu” sau „Epoca de Aur”.

A schimbat modul de conducere al partidului. Dacă până la acel moment, PMR era condus de un prim-secretar, ajutat de alți opt membri ai Biroului Politic – o structură care mima democrația, la congresul din iulie 1965, Biroul Politic al partidului este înlocuit cu un Comitet Executiv - o structură mai numeroasă, deci cu putere mai mică pentru fiecare dintre membrii ei. În schimb ieșea în evidență noua funcție de secretar general al PCR.


Pentru a-și asigura susținerea marilor puteri comuniste ale epocii, Ceaușescu i-a invitat la acest congres pe Leonid Brejnev, prim-secretarul Partidului Comunist din URSS, și Deng Xiaoping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez.


Nicolae Cauşescu a condus România timp de 24 de ani, între 1965 şi 1989. A început ca simplu activist în anii ’30, a făcut puşcărie alături de greii Partidului Comunist din România, le-a câştigat încrederea, apoi a ajuns să deţină din ce în ce mai multă putere în formaţiunea comunistă.


Recent Posts

See All