• Lumea in Stiri

20 de ani de la arestarea lui Ronnie Biggs- Banditul secolului

de Simona Șerbănescu- jurnalist Radio România Actualități


În urmă cu 20 de ani, unul dintre autorii Marelui Jaf armat de 2,6 milioane de lire sterline, mai ales în bancnote uzate, din istoria Marii Britanii, era arestat după o poveste plină de aventuri.

Ronnie Biggs a făcut parte din banda ce a jefuit trenul Poștei Britanice care plecase, pe 8 august 1963, de la Glasgow și se îndrepta spre Londra. Suma furată atunci ar echivala, astăzi, cu aproximativ 45 de milioane de lire sterline.

Cei mai mulți dintre hoți, care nu aveau nicio legătură între ei, au fost arestați repede și condamnați la 30 de ani de închisoare, scrie publicația Mirror. Ronnie Biggs a fost arestat, însă, la o lună după jaf, și a reușit să fugă din Marea Britanie în 1965.Timp de 36 de ani, el a stat ascuns prin mai multe țări, însă cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o în Brazilia.


Mai întâi s-a oprit în Franța, unde a făcut o operație estetică, după care a plecat două luni în Spania. Reperat de Scotland Yard, Ronnie Biggs a fugit în Australia, apoi în America de Sud și, de acolo, a traversat jungla până în Argentina și Bolivia.

În 1970 a decis să rămână în Brazilia, țară care nu semnase acordul de extrădare cu Marea Britanie. Cu partea de aur care i-a revenit de pe urma jafului, Biggs și-a permis o viață boemă. Casa lui, construită la Rio, era popas aproape obligatoriu pentru turiștii britanici care veneau doar ca să se fotografieze alături de cel mai mare bandit din istorie, sau ca să cumpere un tricou cu semnătura lui. Cum banii se cam terminau, la sfârșitul anilor 70, Biggs a înregistrat, alături de trupa Sex Pistols, și o melodie: "No one is innocent".


În 1981, Ronnie Biggs ajunge să fie răpit de o bandă de mercenari, care intenționau să-l predea contra unei sume, autorităților din Marea Britanie. Cu căluș în gură, legat, închis într-un sac pe care scria "șarpe în viața", el a fost transportat cu barca spre insula Barbados. Dar, cum mercenarii nu aveau nicio cerere de extrădare, justitia din Barbados l-au trimis pe Biggs înapoi în Brazilia.


Abia în 2001, grav bolnav, Ronnie s-a întors în Marea Britanie, ca să poată primi tratamentul medical pe care nu și-l permitea în Brazilia. În 2009, din cauza stării precare de sănătate, autorităţile britanice au decis eliberarea sa.

În vârstă de 80 de ani, "banditul secolului" - așa cum a fost supranumit britanicul, slăbit după mai multe atacuri cerebrale, Biggs se mai hrănea doar cu ajutorul unei sonde și comunica prin gesturi; era doar umbra banditului cu o poveste plină de noroc.

Ronnie Biggs a murit la câteva luni după aniversarea a 50 de ani de la „Jaful Secolului”, în 2013.