• Lumea in Stiri

21 ianuarie- investim în îmbrățișări

Recuperăm și investim astăzi în îmbrățișări, fie ele verbale sau virtuale- un gest simplu care aduce sănătate, aşa încât cineva s-a gândit să celebreze îmbrăţişarea inventând o zi de sărbătoare într-o perioadă pe care unii o consideră deprimantă. 21 ianuarie este sărbătoarea îmbrăţişărilor. O idee ce-i aparține unui pastor din statul american Michigan care, în 1986, s-a gândit că n-ar fi rău să mai avem un motiv de bucurie în perioada dintre Crăciun şi Sfântul Valentin, Ziua Îndrăgostiţilor, o perioadă în care oamenii tind, în general, să-și mai piardă din buna dispoziție.


Îmbrățișarea este un gest simplu, dar care are o mulțime de beneficii: ajută sistemul imunitar, reduce stresul și ne ajută să dormim mai bine. Copiii care sunt ţinuţi în braţe sau îmbrăţişaţi plâng mai puţin şi sunt mai liniştiţi pentru că se simt în siguranţă, iar când se fac mari devin mai sociabili.

O îmbrățișare ne poate proteja și inima, pentru că reduce tensiunea arterială. La noi și în țările occidentale, îmbrățișările sunt un gest obișnuit, la care a trebui să cam renunțăm, din păcate, în ultima perioadă.

O zi binevenită, de care trebui să profităm, pentru că în această perioadă a lunii ianuarie, traversăm una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere psihologic. Săptămâna a debutat cu Blue Monday, ziua cea mai tristă din an. Psihologii spun că este vorba de o depresie care urmează după exuberanța Sărbătorilor de Iarnă. Iar în acest an, depresia este agravată de problemele provocate de pandemia de coronavirus.


Noi vă propunem, de la semnul de afecțiune, la figurat, să îmbrățișam inclusiv o profesie, metodă sau doctrină. Dar putem îmbrățișa și cu privirea. Iar cu regionalismul îmbrățoșa, ne întoarcem la gestul atât de drag.