• Lumea in Stiri

3 ani de la protestele din 10 august. Nici un vinovatSe împlinesc 3 ani de la protestele din 10 august, considerate cele mai violente din istoria protestelor de stradă din România de după 1990, cu excepţia Mineriadelor.


Dosarul incidentelor din Piaţa Victoriei nu a dus la nici o condamnare.


Mai mult, ancheta este într-o fază incipientă. Ca multe alte dosare importante (cel al Revoluției sau al Mineriadelor, de exemplu), dosarul 10 august a fost plimbat între instanţe, a fost clasat parţial, ca – într-un final, după mai multe amânări - să fie redeschis.


Pe 16 aprilie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a decis redeschiderea dosarului 10 august, la cererea unui protestatar rănit în timpul protestelor. Asta înseamnă că investigațiile au fost reluate şi în privința foștilor șefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan şi Cătălin Sindile, dar şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Chirică.


Protestatarul care a făcut plângerea penală care a dus la redeschiderea dosarului este Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, iar o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.


Curtea de Apel i-a admis acestuia plângerea împotriva ordonanţei DIICOT prin care dosarul a fost clasat pe 26 iunie 2020.

Ioan Crăciuneanu este unul dintre protestatarii care au avut de suferit în urma intervenţiei în forţă a jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei. "Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea", declara Ioan Crăciuneanu, la o săptămână de la incident. În plângerea depusă în instanţă, el solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă "Fantoma în alb".


Redeschiderea dosarului se întâmplă după ce, în lunile de după protestul Diasporei, a fost plimbat la mai multe luni între instanțe, care şi-au declinat, pe rând, competenţa. A fost, apoi, cerut de DIICOT, unde a stat aproape un an, după care, mare parte din acuze au fost desființate.


A urmat o clasare parţială a dosarului, prin care foştii şefi ai jandarmeriei erau scoşi de sub urmărire.


Pe 10 august 2018 jandarmii au intervenit în forță la protestul Diasporei din Piața Victoriei. Aproximativ 800 de persoane au depus plângeri penale, acuzând că au fost agresate de jandarmi.Aproape 70 au ajuns la spital. Unii au fost împuşcaţi cu gloanţe de cauciuc, alţii bătuţi cu bastoane.

39 views0 comments