• Lumea in Stiri

332 de ani de la incendiul care a transformat Biserica Neagra

Updated: Apr 21


În 1689, la 21 aprilie, un incendiu puternic cuprindea acoperișul și interiorul Bisericii Negre.


Preotul Markus Fronius scrie în cronica sa, din anii 1689-1691, că este ciudat faptul că, în timp ce acoperişul bisericii ardea, focul nu cuprinsese bolta, deşi ardea şi în biserică, unde nu numai lemnul ci şi zidurile au fost distruse.


Totodată, numeroşi martori au susținut că incendiul a fost provocat.


Documentele timpului atestă o scrisoare a generalului austriac Caraffa, din anul 1688, în care le spunea braşovenilor că, în cazul în care se vor opune instalării trupelor austriece, oraşul lor o să fie făcut praf şi cenuşă.

Incendiul, însă, avea să transforme ireversibil biserica, ale cărei ziduri înnegrite de fum i-au adus în timp numele de Biserica Neagră, nume acceptat oficial în secolul al XIX-lea.


Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche), a fost construită în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic.

Iniţial catolică, Biserica a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche).

De-a lungul timpului biserica a fost afectată de mai multe cutremure, iar devastatorul incendiu din 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total.


Au început apoi lucrări de renovare extinse, care au conferit interiorului un aspect baroc.


A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.


În această perioadă s-au construit şi galeriile, pentru ca biserica să


poată face faţă numărului tot mai mare de enoriaşi care luau parte la slujbe.


Lucrările au fost încheiate în 1722, odată cu noua inaugurare.Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari.


Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari.

Dar Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiuni, ci şi pentru că aici este un clopot din bronz care cântăreşte şase tone.


Simbol al Braşovului, Biserica Neagră este unul dintre cele mai vizitate și fotografiate obiective turistice și face parte din Circuitul Bisericilor Fortificate din România, cel mai de success circuit turistic.