• Lumea in Stiri

35 de ani de la o mare victorie. Steaua câştiga la Sevilla Cupa Campionilor Europeni7 mai este o zi cu o semnificaţie deosebită pentru suporterii Stelei.


În 1986, echipa bucureşteană cucerea, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, Cupa Campionilor Europeni.


După executarea loviturilor de la 11 metri din finală, Steaua a învins echipa spaniolă FC Barcelona.

Portarul Helmuth Duckadam a reușit o performanță unică în lume, a apărat 4 penalty-uri.


Legendarul portar declara: „Ca orice copil, ai un vis. În momentul când m-am apucat serios de fotbal, visul meu a fost să ajung într-o finală şi să decid eu soarta partidei, la loviturile de la 11 metri. Dar, niciodată nu am visat să ajung la un nivel aşa de mare.


Succesul Stelei nu a mai fost egalat de nicio altă echipă românească, dar nici reeditat de generaţiile următoare ale roş-abaştrilor.


Meciul s-a disputat la Sevilla, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan.


Anul trecut, Romfilatelia a lansat o serie de mărci poştale dedicate portarului Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”.


Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor şi va rămâne în istoria fotbalului mondial drept portarul care a apărat 4 lovituri de la 11 metri, în finala Cupei Campionilor Europeni, de la Sevilla, la dată de 7 mai 1986.


Filmul momentului de final


70.000 de spectatori se aflau în tribune. Marea majoritate - catalani. Steliştii jucau în tricouri albe, pentru că Barcelona, gazda finalei, purta tricourile obişnuite, roş-albastre.

După primele 120 de minute, cele două formaţii se aflau la egalitate, iar finala urma să fie decisă în urma loviturilor de departajare.


Emerich Ienei s-a îndreptat spre jucătorii săi pentru a face lista cu cei care vor executa loviturile de la 11 metri. Marius Lăcătuş şi Gabi Balint s-au oferit.


Mihai Majearu a fost primul care a executat, dar a ratat. Jose Ramon Alexanko a ratat şi el pentru catalane. Helmuth Duckadam simţind unde va trage căpitanul Barcelonei.


Boloni şi Angel Pedraza au ratat următoarele două lovituri de la 11 metri.


Scorul se încăpăţâna să fie 0-0.


Atunci i-a venit rândul lui Marius Lăcătuş. A pus minge pe punctul cu var, a închis ochii şi a tras cu putere. Balonul a lovit transversala şi a căzut după linia porţii. Era 1-0 pentru Steaua.


Duckadam apără al treilea penalty al Barcelonei, iar Gabi Balint duce scorul la 2-0.


Ultima lovitură şi ultima şansă i-a aparţinut mijlocaşului Marcos Alons. Dar mingea trimisă de spaniol s-a oprit în mănuşile lui Duckadam.


Suntem finalişti, am câştigat Cupa”, striga Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei, în direct pe TVR.


Pentru mulţi români, în acea perioadă, fotbalul rămăsese una dintre puținele distracții accesibile. Şi lui Ceaușescu îi plăcea fotbalul. Poate de aceea, ieşirea în stradă a zeci de mii de bucureşteni, care au sărbătorit victoria, a fost permisă.


Imediat după meciul care a fost televizat de postul naţional, pentru prima dată în regimul comunist, oamenii au ieşit nechemaţi în stradă să se bucure pentru succesul fotbaliştilor de la Steaua. Circa 30.000 de oameni au plecat spre Aeroportul Otopeni şi au ocupat esplanada să-şi întâmpine campionii. În aproape toate colţurile ţării, noaptea de 7 spre 8 mai 1986 a fost practic una albă.


În presa din ţară, victoria Stelei a fost pusă în umbra politicului, în luna şi în anul în care Partidul Comunist Român împlinea 65 de ani de existenţă. "Sportul", singurul cotidian sportiv românesc de la acea vreme, deşi a scos peste 300.000 de exemplare, nu a dedicat numărul eroilor de la Sevilla, ci partidului.


În subsolul primei pagini un titlul mare anunţa doar că "Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni", făcând trimitere la paginile a patra şi ultima, unde se găseau comentariile corespondenţilor Ioan Chirilă şi Mircea Ionescu.


Celelalte ziare au scris şi ele despre performanţa Stelei, dar în articole mai mici şi doar în spaţiile unde a mai rămas loc liber.


Mulţi au comentat că Steaua a avut şansa ei pentru că, ediția 1985-1986 a fost prima din cele cinci în care echipele din Anglia primiseră interdicție să joace în cupele europene după tragedia de la finala Cupei Campionilor din primăvara lui 1985, când suporterii englezi au provocat incidente soldate cu moartea a zeci de persoane.


La acea oră, englezii dominau clar cupele europene. În precedentele nouă ediții, 1976-1985, Anglia câștigase șapte trofee (prin Liverpool, Nottingham Forest și Aston Villa).


Însă, de la ediția 1985-1986 a Cupei Campionilor nu au lipsit fotbaliști de legendă, oricând comparabili cu vedetele de acum: Michel Platini, Michael Laudrup, Lothar Matthaus, Michael Rummenigge, Alain Giresse, Jean Tigana, Paulo Futre, Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Hans Peter Briegel, Antonio Cabrini, Gaetano Scirea.


Meciul a înregistrat şi două recorduri la acea dată, ambele în dreptul echipei Steaua: cele patru penalty-uri apărate l-au inclus pe Helmuth Duckadam în Cartea Recordurilor; Anghel Iordănescu este singurul din Europa care într-un singur meci a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor.


Steaua a fost în următoarea formaţie(antrenor Emeric Ienei): Helmuth Duckadam - Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu - Lucian Bălan (Anghel Iordănescu, 73), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu - Marius Lăcătuş, Victor Piţurcă (Marin Radu II, 112).