• Lumea in Stiri

51 de ani de la inundațiile catastrofale din Satu Mare. Istoria se repetă / Foto
Inundații puternice au avut loc joi, 13 mai, în Satu Mare. Cel puțin 6 localități au fost afectate. 160 de oameni au fost evacuați din calea viiturii, iar mulți dintre ei au fost scoși cu barca din propriile case.


Probleme au fost și pe șosele. Drumul Național 19A a fost impracticabil pentru câteva ore.

A fost un „debit istoric, de peste 70 de litri de apă în mai puţin de trei ore” – a spus ministrul mediului, Tanczos Barna.


Inundațiile de la Satu Mare vin chiar cu o zi înainte să se împlinească 51 de ani de la cea mai mare catastrofă locală, inundațiile care în 1970 au făcut 56 de morți.


În 1970, pe 14 mai, au fost devastate de ape peste 1.500 de localități din România, iar peste un milion de hectare au fost inundate.


Apele Mureşului au atins atunci cea mai mare cotă, după topirea zăpezilor şi după ploile abundente care au urmat.


Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Satu Mare, unde apa atingea 2 metri în unele locuri. Aici, apele au spart un dig și o uzină electrică și au lăsat în întuneric oamenii care incercau să se salveze.


Însă 56 de persoane au murit .Totodată, peste 20.000 de animale, iar alți mii de sătmăreni au pierdut tot ce aveau.


Semnalul de alarmă cu privire la creșterea periculoasă a nivelului Someșului s-a tras cu o zi înainte de dezastru, în 13 mai. Cu puțin timp înainte ca apele învolburate să acopere o treime din județ și mai bine de jumătate din municipiul Satu Mare, oamenii au încercat din răsputeri să consolideze digurile pentru a își proteja bunurile.Dintre localitățile din județ, una dintre cele mai grav afectate a fost Odoreul. „Totul a fost din cauza unei ierni cu foarte multe precipitații. Digul Someșului s-a rupt în zona Odoreului întrucât barajul Firiza era supraîncărcat. Casa noastră a fost distrusă în totalitate. Eram copil de opt ani și auzeam cum se prăbușesc casele. Eram șocat și uluit, nimeni nu se aștepta. A fost un dezastru de proporții nemaipomenite, dar oamenii s-au solidarizat și au reușit să-i șteargă urmele. Casele din Odoreu a fost distruse în proporție de 70%, iar satele Eteni, Cucu și Lunca Apei au fost atunci șterse de pe fața pământului. Din Lunca Apei nu a mai rămas decât biserica, actualmente mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului”, își amintește scriitorul Felician Pop, pentru publicația portalsm.ro.După retragerea apelor, a fost o mobilizare fără precent pentru reconstrucţie. În doar câteva luni, au apărut cartiere noi pentru oamenii care își pierduseră casele.
Nicolae Ceauşescu însuşi a venit la Satu Mare să vadă urmările inundaţiilor.


Inundaţiile din mai 1970 sunt incluse astăzi în categoria celor mai grave calamităţi naturale care au lovit România în secolul XX.


În Satu Mare există și un monument al victimelor inundaţiilor din anii 70 .


Pentru a comemora 51 de ani de la evenimentele catastrofale din mai 1970, Muzeul Județean Satu Mare, secția Istorie, organizează o expoziție fotografică în holul muzeului, începând cu data de 14 mai, ora 10.00.


Fotografiile realizate de Gheorghe Iancu surprind zilele tragice din luna mai, când sătmărenii au fost loviți de inundații.
Foto: Arhiva Muzeului Județean Satu Mare și Facebook/Szatmárnémeti anno