• Lumea in Stiri

5G: tehnologia controverselor

5G este unul dintre cei mai controversați termeni în ultima perioadă. Cea mai nouă tehnologie într-un domeniu pe care-l utilizăm din plin, în lumea întreagă, pare să fie înconjurată de mult mister, care a dus și la scenarii care vorbesc despre consecințe ireversibile, unele de-a dreptul fanteziste.

Publicația italiană La Repubblica scrie, într-un amplu articol, despre noua tehnologie care va începe să funcționeze în Peru.

Ce înseamnă 5G

5G este numele celei de-a cincea generații a tehnologiei în standardele de telefonie mobilă. Companiile au început instalarea ei în 2019 și este considerată succesoarea rețelelor 4G. Practic, tehnologia oferă frecvențe de undă radio mult mai mari decât generațiile anterioare și, dincolo de aspectele tehnice, poate fi aplicată în multe domenii.

Ce aduce nou 5G

Viteza mare, de exemplu, va face posibil ca prin tehnologie 5G telefoanele mobile să poată furniza internet și altor dispozitive precum laptopuri și computere, să funcționeze aplicații precum Internetul Obiectelor (IoT), sau să fie extins numărul dispozitivelor conectate la o rețea- pentru companii, asta s-ar traduce prin schimbul de informații între dispozitive în timp real. În plus, 5G își va extinde beneficiile în medii mai specializate, pentru că va crește și puterea rețelelor 4G de până la 10 ori și se vor atinge viteze de până la 20 GB pe secundă.

Dezavantajele tehnologiei 5G

Dar nu totul este extra la o rețea 5G: acoperirea va fi de fapt mai mică, așa că vor fi necesare mai multe noduri de conexiune, adică antene pentru a asigura un semnal bun. Asta înseamnă o infrastructură nouă, cu echipamente și dispozitive compatibile.

Unde funcționează 5G

Prima țară care a adoptat tehnologia 5G a fost Coreea de Sud în 2019. În august 2020, un raport GSA arăta ce țări au lansat aceste rețele, dacă au implementat tehnologii de acest tip sau negociază deja pentru ca asta să se întâmple. Potrivit studiului, pe hartă sunt 80 de țări, printre care Germania, Argentina, Australia, Austria, Bahrain, Finlanda, Franța, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Oman, România, Rusia, Suedia, Elveția, Taiwan, Statele Unite, sau Vietnam.

În România, peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G.

Aproape jumătate din populație nu este deloc preocupată de posibilele efecte ale radiațiilor câmpurilor electromagnetice asupra sănătății și 59% spun că nu se protejează deloc, în timp ce doar 10% se declară îngrijorați de aceste aspecte, arată un studiu de piață reprezentativ la nivel național, realizat la solicitarea ANCOM, autoritatea care monitorizează emisiile antenelor telecom din țară.