• Lumea in Stiri

6 februarie - Ziua mondială fără telefon mobil


Data de 6 februarie 2021 marchează Ziua mondială fără telefon mobil, o iniţiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la ediţia cu numărul 21.


Deși recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, scriitorul frnacez vrea să atragă atenţia asupra pericolelor pe care folosirea excesivă şi dependenţa creată de acestea le pot avea în special asupra tinerilor, dar şi societăţii în general.


Cu prilejul fiecărei ediţii a Zilei mondiale fără telefon mobil, suntem încurajați să observăm câte ore putem rezista fără telefon mobil.


În 2021, Phil Marso propune o discuţie critică faţă de aplicaţiile pentru telefoanele mobile. Nu cumva am ajuns să depindem prea mult de acestea, până la punctul de a risca să nu mai putem duce la bun sfârşit treburi ce ţin de rutina zilnică?Marso aminteşte ziua de 6 iulie 2012, atunci când în Franţa reţeaua de telefonie mobilă nu a funcţionat timp de 12 ore. Confuzia creată a fost pe punctul de a produce un haos generalizat în Paris: de la perturbarea traficului, până la anularea sau amânarea mai multor programări şi evenimente.Utilitatea aplicaţiilor de mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condiţiile în care instalarea, încărcarea şi consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp, dar și de energie electrică?


Phil Marso aminteşte că, până nu demult, era suficient să deţinem un aparat de radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicaţii dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King's College London a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ''problematică'' cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală.


Între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.


Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016.

7 views0 comments