• Lumea in Stiri

74 de ani de la apariţia celei mai vândute arme din lume: Automatul KalaşnikovLa 6 iulie 1947 - In Uniunea Sovietică a început productia faimoasei arme AK-47.


AK adică Automat Kalașnikov model 1947.


O pușcă de asalt creată în 1947 de Mihail Kalașnikov și folosită în timpul Războiului Rece ca armă standard de armatele statelor din Blocul Estic și ale țărilor aliate cu acesta.


AK-47, cea mai populară pușcă de asalt din lume, are costuri foarte mici și se întreține foarte ușor, fiind optimă pentru războiul de gherilă. Poate tocmai de aceea este cea mai vândută armă de asalt din lume.


După mai multe modernizări, AK-47 a fost adoptată la scară largă de Armata Roșie.

Spre deosebire de principalul concurent pe piața internațională de armament, pușca americană M16, automatul „Kalașnikov” este ușor de demontat și rămâne funcțional chiar și după ce e scufundat în apă ori îngropat în nisip.


Aceste avantaje tehnice s-au dovedit decisive în timpul războiului din Vietnam și i-au sporit popularitatea. Oficial, între 70 și 100 de milioane de exemplare au fost fabricate până acum în întreaga lume, AK-47 fiind cea mai răspândită armă de foc din lume.

O poveste interesantă are şi inventatorul ei, Mihail Kalașnikov .S-a născut la 10 noiembrie 1919, în Kurya, Rusia. Părinţii săi erau fermieri şi au fost deportaţi în timpul regimului stalinist, pierzându-şi toate bunurile.
Familia s-a mutat într-un sat unde tatăl său avea posibilitatea să vâneze des, ceea ce l-a ajutat pe Mihail să se familiarizeze cu armele.


În timpul școlii, Mihail Kalașnikov a fost foarte interesat de poezie şi şi-a dorit chiar să ajungă poet.


După ce a mai crescut, a început să lucreze ca mecanic, perioadă în care s-a arătat interesat de arme.


Kalașnikov a intrat în armată în 1938 ca mecanic de tanc, iar ulterior a devenit comandant de tanc. În perioada armatei, a început să fie interesat de proiectarea armelor şi de îmbunătăţirea structurilor tancurilor. Pentru eforturile sale incipiente de proiectare a armelor, un general de armată i-a oferit în semn de apreciere un ceas. Printre primele sale proiecte s-au numărat un contor care înregistra loviturile tunului tancului.


Mihail Kalaşnikov a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind rănit în 1941 şi a rămas spitalizat până în 1942. În timp ce era spitalizat, i-a venit ideea construirii unei arme de asalt pentru armată în timp ce asculta discuţiile soldaţilor despre neajunsurile armelor folosite de aceştia.


A proiectat mai întâi un model de armă, care însă a fost respins, dar acest demers l-a ajutat să fie observat ca un proiectant talentat de arme. În timpul carierei sale, a reuşit performanţa de a proiecta circa 150 de modele de arme de foc, însă printre cele mai cunoscute se numără AK-47, AK-74, AK-12 şi puşca semiautomată Saiga.Mihail Kalşnikov a murit în decembrie 2013, la vârsta de 94 de ani.


În urmă cu câţiva ani, Ministerul Educaţiei de la Moscova a dat ordin tuturor şcolilor din Rusia să organizeze o lecţie tematică dedicată puştii de asalt Kalaşnikov (AK-47), apreciind că o astfel de oră va contribui la formarea „sentimentului de patriotism la copii”.


Există şi un Muzeul Kalashnikov. El a fost deschis pe 4 noiembrie 2004 în Izhevsk, un oraş din Munţii Urali, conţinând numeroase informaţii atât despre AK-47, cât şi despre creatorul armei.

725 views0 comments