• Lumea in Stiri

77 de ani de la Debarcarea din Normandia. Comemorare cu un singur veteranPe 6 iunie se împlinesc 77 de ani de la Debarcarea din Normandia, momentul în care trupele Aliate au început debarcarea pe coastele de vest ale Franței, cea mai mare invazie amfibie din istorie.


Un singur veteran de război a comemorat momentul.


Doar Charles Shay a participat la ceremonia din Carentan, Franța, care a comemorat 77 de ani de la asaltul care a contribuit la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.


Din cauza pandemiei, comemorările din acest an au loc cu restricții care împiedică veteranii sau familiile soldaților căzuți din Statele Unite, Marea Britanie și alte țări aliate să meargă în Franța.Aproximativ 156.000 de soldați au debarcat în Normandia pentru a lupta împotriva Germaniei și a elibera continentul.


Operațiunea a început pe 6 iunie 1944 cu numele de cod „Operațiunea Neptun” sau „D-Day”.


Eliberarea Franței ocupate și apoi și a restului Europei a reprezentat primul pas în obținerea victoriei de către Aliați în Al Doilea Război Mondial.Înainte de debarcarea efectivă a soldaților pe plajele din Normandia, o campanie de bombardament naval și aerian a fost lansată împotriva trupelor germane, iar zeci de mii de parașutiști americani, britianici și canadieni s-au lansat pe continent.


La debarcarea pe plaje, soldații aliați au fost întâmpinați de focul mitralierelor germane, iar o mare parte din plaje fuseseră minate, anterior.


Cel puțin 10.000 de militari aliați și între 4.000 și 9.000 de soldați germani au murit în luptele care au urmat debarcării.


Povestea debarcării a fost redată în mai multe filme. Poate cel mai cunoscut este Ziua cea mai lungă, cu Eddie Albert, Richard Burton, Sean Connery.

107 views0 comments