• Lumea in Stiri

80 de ani de la Pogromul legionar din București


Se împlinesc 80 de ani de la Pogromul legionar din București în care au fost uciși peste 120 de evrei și devastate 1000 de magazine și sinagogi.


Pogromul legionar antievreiesc de la București a fost punctul culminant al violențelor inițiate de membrii mișcării legionare. A fost, de fapt, punctul culminant al măsurilor antisemite și al abuzurilor din lunile anterioare.


Valul de teroare pornit de aceștia împotriva evreilor a cuprinse asasinate, arestări, jafuri, maltratări, profanarea cimitirelor și a lăcașurilor de cult.


Cartierele Dudeşti şi Văcăreşti din Capitală au fost devastate.


In ianuarie 1941, rabinul Moses Rosen a supraviețuit ca prin minune.


Teatrul Teatrul Evreiesc de Stat din București comemorează împlinirea a 80 de ani de la Pogrom printr-o serie de evenimente online, care vor fi transmise pe paginile de Facebook şi YouTube ale teatrului de joi până pe 27 ianuarie.


Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară -, acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu ale practicilor antisemite din România. Evenimentul a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală. Acţiunile au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudeşti şi Văcăreşti din Capitală au fost devastate şi supuse jafurilor. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistraţi 90 de morţi -, precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon”, se arată în comunicat al Teatrului.


Programul Teatrului Evreiesc


Programul evenimentelor de joi a debutat la ora 10,00, cu „Testamentul meu” – moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, susţinut de actorul Mihai Ciucă, urmat, de la ora 19,00, de momente din spectacolul „Bucureşti 41 tur-retur”, iar de la ora 21,00 de un moment susţinut de actriţa Maia Morgenstern.


Seria de evenimente online se va încheia, pe 27 ianuarie, cu „Ştiler, Ştiler” – moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, susţinut de actriţa Viorica (Bantaş) Predica, de la ora 10,00, urmat, de la ora 15,00, de un nou moment din spectacolul „Luminile ghetoului”, „Şpil je mir a lidele in idiş”, iar de la ora 19,00, de un moment din spectacolul „Janka” de Oscar K. Speace”.


Foto: Arhiva CNSAS

4 views0 comments