• Lumea in Stiri

A încetat din viață una dintre ultimele supraviețuitoare ale orchestrei de la Auschwitz


Esther Bejarano, e femeie evreică ce a supravieţuit lagărului de concentrare de Auschwitz cântând în orchestra pentru fete, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, a anunţat sâmbătă Helga Obens, membră în conducerea Comitetului Auschwitz. Ea a militat decenii la rând împotriva extremismului de extremă-dreapta şi xenofobiei şi a primit numeroase distincţii pentru activismul său.


A interpretat cântece evreieşti şi antifasciste, împreună cu fiul său Joram şi cu fiica sa Edna. Ei au făcut recent un turneu în Germania cu trupa hip-hop Microphone Mafia. Esther Bejarano s-a născut pe 15 decembrie 1924, în oraşul german Saarlouis.


Părinţii săi au fost ucişi de nazişti în Lituania în anul 1941, iar ea a fost încarcerată şi obligată la muncă forţată, înainte de a fi deportată la Auschwitz la începutul anului 1943.


Dar abilitatea sa de a cânta la acordeon i-a salvat viaţa, reuşind să intre în orchestra de fete a lagărului.

După război, Esther Bejarano a emigrat în Israel, dar în 1960 a revenit împreună cu soţul ei în Germania, unde s-a dedicat unei activităţi artistice pentru care a primit numeroase distincţii de-a lungul anilor. Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de externe german Heiko Maas a descris-o pe Esther Bejarano drept ''o voce importantă în combaterea rasismului şi antisemitismului''.


''Minunata Ester Bejarano a cucerit oamenii cu vitalitatea ei şi cu minunata sa poveste. Vocea ei ne va lipsi'', a adăugat şeful diplomaţiei germane.Bejarano a fost cofondatoare a Comitetului Internațional Auschwitz. Mergea în școali și vorbea copiilor despre viața ei.


De asemenea, a cântat alături de copiii ei melodii idiș și cântece de rezistență evreiești într-un grup pe care l-au numit Confidence.


După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a locuit în Israel și a devenit cântăreață. Apoi – potrivit BBC, în 1960, s-a întors în Germania.
400 views0 comments

Recent Posts

See All