• Lumea in Stiri

A fost descoperita ”mama” virusului SARS-CoV2


O descoperire recentă a făcut posibilă scoaterea la lumină a ”mamei” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV2. Primul caz nu a fost în Wuhan, așa cum s-a crezut până de curând. Studiul, publicat în revista ”Molecular Biology and Evolution”, a confirmat că virusul circula încă din octombrie 2019.

Strămoșul virusului SARS-CoV2 a fost descoperit de mai mulți cercetători ai Universității Temple din Philadelphia, îndrumați de Sudhir Kumar, scrie publicației La Stampa.

Pentru cercetători, ”mama” nenumăratelor dezastre are un nume concret: proCov2, iar prima sa variantă circula cu mult înaintea estimărilor științifice, care o credeau venită sigur din Wuhan. Evoluțiile și mutațiile succesive ale virusului apărut în China au dus ulterior la apariția unor sub-tulpini, care au devenit dominante în timp.

Cercetătorii conduși de Sudhir Kumar au pornit pe urmele genetice ale coronavirusului și au descoperit, în baza hărților genetice, că ”mulți membri ai familiei a ceea ce avea să devină virusul SARS-CoV2” erau deja prezenți în întreaga lume înainte de primele cazuri identificate în Wuhan.


Strămoșul” virusului ar fi apărut în luna octombrie 2019 și ar explica răspândirea rapidă în mai multe țări, cu 6-8 luni înainte ca genomul izolat din Wuhan să iasă la iveală și să conducă la îmbolnăvirile din China.


Conform geneticianului Giuseppe Novelli de la Universitatea Tor Vergata din Roma, se poate estima că virusul are o rată de două mutații pe lună, cercetarea putând ajuta la susținerea luptei împotriva COVID-19, deblocând terapii ”care funcționează asupra întregii familii de viruși, în loc de unul singur”.

18 views0 comments