• Lumea in Stiri

A fost inaugurat cel mai lung traseu Via Transilvanica


Cel mai lung traseu turistic al Via Transilvanica, cel din Caraş-Severin, a fost inaugurat oficial la Gărâna.

Cei peste 250 de kilometri pot fi străbătuţi cu bicicleta sau la pas de pasionaţii de drumeţii, natură şi sport.

Inaugurarea s-a făcut în comuna Văliug, la limita cu Prigor, unde, în prezenţa fostului principe Nicolae, a fost amplasată borna cu chipul Regelui Mihai, pentru a marca centenarul naşterii Majestăţii sale.


În Caraş-Severin, traseul Via Transilvanica începe de la Băuţar şi se termină la Ineleţ, de unde continuă în judeţul Mehedinţi până la Drobeta-Turnu-Severin, de-a lungul a o mie de kilometri din nordul României până la Dunăre.

Anul acesta Via Transilvanica traverseaz[ zone de poveste, ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule, locuri magice ce foloseau dacilor și romanilor ca zone strategice – și, credem noi, nu degeaba- scrie pe pagina de facebook Via Transilvanica


Despre Drumul care unește, pagina de facebook Via Transilvanica scrie că a ajuns la 280 kilometri. “Acesta duce și pe fostă cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează."


Pe traseu se găsesc puncte turistice precum Castrul roman Pons Augusti (în zona localității Voislova), Turnul lui Ovidiu (Turnu Ruieni), Schitul Sfântul Ierarh Nectarie (Feneș), Barajul de la Poiana Ruscă (Rusca Teregova), Ineleț și Scărișoara (unele dintre cele mai izolate sate din țară, la care se poate ajunge doar prin urcarea unor scări din lemn de salcăm, construite la începutul anilor 1970).

Via Transilvanica, un proiect al Asociației Tășuleasa Social, și-a propus să amenajeze un traseu turistic ce începe la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin – unde a Princepele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, viitorul rege al României, pășea pentru prima dată pe pâmânt românesc, în 1866.

În spatele reușitei acestui proiect stă colaborarea instituțiilor publice, a ONG-urilor și a firmelor, fiecare încercând să contribuie la transformarea sa în realitate. Drumurile au unit întotdeauna oamenii, au dat un sens și o experiență unică călătorilor. Din cei 280 de km, 150 au fost sponsorizați deja de două companii private. Inițiatorii proiectului îndeamnă pe oricine vrea să se implice, să doneze orice sumă.