• Lumea in Stiri

A murit, la 100 de ani, omul care a încercat să-i scape pe ruși de alcoolism / Foto + Video

Liliana Nicolae

În 1985, una dintre primele reforme ale președintelui de atunci al Uniunii Sovietice, Mihai Gorbaciov, a fost așa numita reformă a alcolului.


O încercare de luptă împotriva alcoolismului, răspândit la scară națională.


Prețurile la vodkă, rachiu și vin au crescut, vâzările au fost limitate. Cine era găsit beat la muncă sau pe stradă era judecat și condamnat. Podgorii faimoase au fost distruse atunci, iar scenele din filme în care se bea alcool au fost cenzurate.

Inițiatorul acestei reforme denumită în popor „suhoi zakon” (legea uscată, legea abstinenţei totale de la alcool) a fost Egor Ligaciov, considerat, la sfârșitul anilor 1980, a doua cea mai influentă persoană după secretarul general al Partidului Comunist, Mihail Gorbaciov.


Ulterior, în 1990, Ligaciov a fost exclus din Comitetul Central al partidului comunist în 1990.


După dezmembrarea Uniunii Sovietice, și-a exprimat regretul pentru că l-a sprijinit pe Gorbaciov și s-a alăturat conducerii Partidului Comunist din Rusia. A și fost deputat din partea acestui partid între 1999 și 2003.


Egor Ligaciov s-a născut pe 29 noiembrie 1920, într-o localitate din Siberia, și a murit zilele trecute la vârsta de 100 de ani.


Dupa 1990, în Republica Moldova a fost făcut un film care se cheamă Văleu, Văleu, nu turna.Un film în care moldovenii iau în deridere Legea antialcool a lui Gorbaciov. Se poate vedea colo cum comuniștii făceau controale în pivnițele oamenilor, însoțiti de un câine pe care-l chema AntiBachus.


Moldovenii au încercau să ocolească legea antialcool și au făcut tot posibilul să/și salveze vinul și viile. În perioada aceea a apărut și un cântec în care se spune că Moldoveanul nu o făcut nuntă cu ceai …


La nunți, beau pe ascuns. Invitații erau întrebați dacă beau ceai și asta însemna, de fapt, dacă beau vin. Dacă voiau cafea, asta însemna, de fapt, că vor să bea coniac.La crama de la Milestii Mici există chiar și o cameră secretă unde, în perioada prohibiției, au fost ascunse cele mai bune vinuri.


Interdicțiile nu au durat, însă, mai mult de 2 ani. Rușii au înțeles că legea antialcool nu rezolva, de fapt, problema alcoolismului și că oamenii găseau modalități să o încalce.


Liliana Nicolae este jurnalist Europa FM


Un scurt reportaj audio pe acest subiect poate fi ascultat aici: https://soundcloud.com/liliana-nicolae/reportaj-interzicerea-alcoolului-in-urss


703 views0 comments