• Lumea in Stiri

Actorul Ion Dichiseanu a incetat din viata dupa mai multe luni petrecute in spital


Ion Dichiseanu s-a stins, la vârsta de 87 de ani, după ce a fost internat timp de mai multe luni la Spitalul Floreasca din capitală.


Cu o carieră de aproape șase decenii, Ion Dichiseanu este cunoscut pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.


La sfârşitul anilor ’80, Ion Dichiseanu a colaborat şi cu Ion Popescu-Gopo pentru lungmetrajul „Maria şi Mirabela în Tranzistoria”. Cel mai recent, Ion Dichiseanu a filmat cu regizorul Radu Jude, având o scurtă apariţie în „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, film premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2021.

De-a lungul timpului, actorul şi-a construit şi o reputaţie de Don Juan. Povestea de dragoste cu Sara Montiel, frumoasă divă spaniolă a anilor 70, a făcut înconjurul lumii.


Amănuntele poveștii de dragoste au fost descrise pe larg, chiar intr- una din cărţile scrise de Dichiseanu : “Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”

Dar, așa cum povestea tot actorul, momentul împlinirii vieţii sale a fost atunci când Simona Florescu i-a dăruit, în 1987, unicul său copil, pe Ioana Georgiana.


În urmă cu un an, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer pentru întreaga carieră artistică.

229 views0 comments