• Lumea in Stiri

Actrița Ileana Popovici și rolul vieții, în cel mai bun film românesc din toate timpurile


Ileana Popovici, muzician mai întâi, dar şi o actriţă cu har des întâlnită în filmele populare din anii '70, s-a născut lângă București, pe 13 mai 1946.


După 1990, Ileana Popovici - a realizat la TVR seria de emisiuni 'Bună dimineaţa', colaborând intens şi la 'Video magazin'.


Din 1998 pleacă în Italia, la Sanremo, dar revine cu statut de colaborator la TVR Internaţional, realizând emisiuni din diaspora - 'Lumea şi noi', 'Cu sufletul acasă' şi transmisiuni de la Festivalul de la Sanremo.


A studiat Conservatorul și vioara.Este mezina unui preot refugiat din Basarabia, sora mai mică a actriței de teatru Magda Popovici și a fost căsătorită cu Mihai Tatulici.


Din filmografia sa se rețin următoarele pelicule: Game pentru televiziune - 1968, Reconstituirea - 1968, Prea mic pentru un război atât de mare - 1970, Parașutiștii - 1972, Filip cel Bun - 1975, Zile fierbinți - 1975, Accident - 1976, Oaspeți de seară, Pentru patrie - 1978, Mihail, câine de circ - 1979, Capcana mercenarilor - 1981.Cu ocazia zilei de naștere, Biblioteca Judeţeană Giurgiu, I.A. Bassarabescu a dedicat joi volumul cu numărul 84 din acest an din colecţia bibliotecii artistei Ileana Popovici, prin lansarea online, pe pagina de Facebook a instituţiei, a volumului semnat de nepoata sa - "Reconstituiri cu Ileana Popovici".


Volumul "Reconstituiri cu Ileana Popovici" va putea fi găsit în fiecare secţie a Bibliotecii judeţene Giurgiu, dar va putea fi lecturat şi în format electronic pe site-ul Bibliotecii Judeţene.


De anul acesta cartea se va regăsi şi în biblioteci şi şcoli din judeţ, dar şi în raftul românesc de carte deschis la Roma, în Italia, prin proiectul Bibliotecii Judeţene Giurgiu - Carte pentru românii din diaspora.


Cel mai cunoscut film în care a jucat, "Reconstituirea", a fost regizat în 1968 de Lucian Pintilie. Ileana Popovici a jucat rolul Aurei.


"Reconstituirea" a fost desemnat cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociaţia criticilor români de film. La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist şi a fost relansat în 1990.