• Lumea in Stiri

Adopta o poarta Art Nouveau

Updated: Feb 21,Adoptă o poartă Art Nouveau” este proiectul Clubului orădean Rotary, care a început o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea renumitelor porți. Reprezentative pentru stilul perioadei de la 1900, multe dintre porți au ajuns să fie, din păcate, tot mai degradate.

Legislaţia este foarte strictă în cazul clădirilor monument istoric, dar când vine vorba de clădiri fără valoare arhitecturală excepţională, porţile Art Nouveau, la fel ca şi clădirile, trec în plan secund.

Una dintre porţile Art Nouveau reabilitate anul trecut de Consiliul Judeţean Bihor este cea a Filarmonicii de Stat Oradea. De asemenea, şi Universitatea Oradea are în patrimoniu porţi Art Nouveau, care urmează să fie puse în valoare împreună cu clădirea, printr-un proiect cu finanţare europeană.


Clubul Rotary din Oradea și-a propus, deocamdată,recondiționarea a trei astfel de porți pentru care mai este nevoie doar de acordul proprietarilor ca să poată începe lucrările.

Specialiștii susțin că obiectivul restaurării este să redea porților aspectul cât mai apropiat de cel original. Și tot specialiștii critică faptul că foarte multe porți Art Nouveau sunt înlocuite cu porți care nu se potrivesc deloc cu arhitectura istorică a orașului.