• Lumea in Stiri

Al doilea Paste in format restrans la Vatican


Și anul acesta slujbele de Paşte se vor organiza în format restrâns, potrivit anunțului făcut astăzi la Vatican, unde se fac pregătiri pentru al doilea an în care sărbătorile vor fi marcate de restricţiile severe impuse de criza sanitară. La unele evenimente se va renunța complet, în timp ce pentru altele se vor căuta alte locuri decât cele tradiţionale, astfel încât să poată fi respectate reglementările sanitare.


Duminica Paştelui Catolic este celebrată anul acesta în 4 aprilie. Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin, care încheie o săptămână de evenimente religioase, de-a lungul căreia creştinii comemorează moartea şi învierea lui Iisus Hristos. O perioadă în care Cetatea Vaticanului era foarte aglomerat de credincioşi sosiţi pentru a lua parte la evenimentele ce culminează cu slujba organizată în aer liber, în faţa bazilicii San Pietro.

Anul trecut, papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie de Înviere în bazilica San Pietro fără credincioși. În tradiționalul mesaj de Paști ”Urbi et Orbi” – Suveranul pontif a îmbrățișat în mod ideal toate rănile omenirii, care se confrunta cu primul val al pandemiei. Un cuvânt special a fost adresat atunci Uniunii Europene, despre care papa Francisc a spus că ”se confruntă cu o provocare epocală, de care depinde nu doar viitorul ei, dar și al lumii întregi”


Și anul acesta, Italia este puternic afectată de un al treilea val de coronavirus şi a renunţat la planurile de a reveni la desfăşurarea în condiţii normale a Sărbătorilor Pascale, inclusiv a Liturghiei din duminica Paștilor.


Papa Francisc va renunţa, și de această dată, la spălarea picioarelor deţinuţilor, o tradiţie pe care a iniţiat-o drept mod de a da dovadă de umilinţă. De asemenea, Suveranul Pontif nu va participa nici la procesiunea care se desfăşoară de obicei la Colosseumul din Roma în Vinerea Mare.


33 views0 comments