• Lumea in Stiri

Algele pot elimina pana la 100 de milioane de mașini de pe drum


Vacile, porcii și alte animale de fermă din Europa produc în fiecare an mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și camionetele Uniunii, atunci când se ia în considerare impactul furajelor lor, potrivit unei analize a organizației Greenpeace.


Așa că anunțul făcut de o echipă de oameni de știință că hrănirea vacilor cu alge marine din Australia poate reduce considerabil emisiile de metan nu a trecut neobservată.

Datele studiului, publicat de Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth şi Universitatea din California, arată că Asparagopsis taxiformis - o algă ce se găseşte în largul coastelor Australiei – poate reduce semnificativ emisiile rezultate din creşterea bovinelor. Și este vorba despre cantități infime, spun cercetătorii, potrivit cărora înlocuirea în proporţie de 0,25% a hranei zilnice necesare unei vaci cu aceste alge roşii, reduce emisiile de metan cu 50% de-a lungul unei perioade de 147 de zile. Creşterea aportului de alge până la 0,5% din hrana zilnică înseamnă și reducere cu 74% a emisiilor de metan, fără ca gustul sau calitatea cărnii să fie afectate.'Vorbesc de la sine. Niciunele nu sunt nici măcar pe aproape. Nu există niciun alt compus de niciun fel, indiferent că este vorba de alge marine sau substanţe chimice (sintetice), care poate reduce metanul atât de mult fără a afecta animalul'', a spus Rob Kinley, cercetător-şef la Future Feed - un joint venture care se concentrează pe suplimentele pe bază de alge marine pentru reducerea cantităţii de metan emis în atmosferă - pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).''Metanul nu e necesar animalului, ci este doar un produs secundar al evoluţiei'', a adăugat el.Asparagopsis taxiformis conţine niveluri ridicate de bromoform, o substanţă chimică ce poate stopa producerea de metan.


Emisiile de metan rezultate de la animale reprezintă 14,5% din cantitatea totală a gazelor cu efect de seră produse de activitatea umană.

''Dacă 10% dintre producătorii din industria creşterii animalelor ar adăugat 1% din făina de Asparagopsis la aportul zilnic de furaje al animalelor rumegătoare, este ca şi cum ai elimina 100 de milioane de maşini de pe drum'', a precizat organizaţia pe site-ul său.

9 views0 comments