• Lumea in Stiri

Amânare la aprobarea vaccinului produs de AstraZeneca


Elveţia a amânat aprobarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca, a anunţat Agenţia elveţiană a medicamentelor Swissmedic, după ce a solicitat mai multă eficacitate şi date de calitate înainte de a da o undă verde. Pe de altă parte, autoritățile elvețiene au anunțat, separat, că au comandat mai multe milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de la alţi producători. Elveţia, care a comandat deja 5,3 milioane de doze de la AstraZeneca, a declarat că aşteaptă rezultatele studiilor efectuate în urma vaccinărilor în America de Nord şi de Sud, studii la care au participat zeci de mii de oameni, după ce cele anterioare nu au produs date clare inclusiv cu privire la eficacitatea la persoanele în vârstă. ''De îndată ce s-au primit rezultatele, o autorizaţie temporară conform procedurii în vigoare ar putea fi eliberată în foarte scurt timp'', a indicat Swissmedic într-un comunicat, adăugând că au fost necesare date suplimentare despre siguranţă, eficacitate şi calitate. ''Datele disponibile în prezent nu indică o decizie pozitivă în ceea ce priveşte beneficiile şi riscurile', a menţionat Swissmedic. AstraZeneca nu a răspuns imediat la cereri privind eventuale comentarii.

Compania şi partenerul său Universitatea Oxford au susţinut vaccinul, afirmând că are o eficacitate de 76% împotriva infecţiei simptomatice timp de trei luni după o singură doză şi care creşte dacă a doua vaccinare este întârziată. Cu toate acestea, unele ţări europene restricţionează vaccinul la anumite grupe de vârstă, citând lipsa de date, în special la vârstnici.

Belgia a decis să nu administreze deocamdată vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca/Oxford persoanelor cu vârste de la 55 de ani în sus, în lipsa unor date suficiente despre eficacitatea acestui vaccin în cazul acestei categorii de vârstă, a spus ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke.

Nici Polonia nu va administra vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca persoanelor vârstnice, însă decizia finală va fi luată la recomandarea Consiliului Medical de pe lângă prim-ministru, a spus responsabilul guvernamental pentru programul de vaccinare.

Vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca oferă un răspuns imunitar bun la persoanele în vârstă, chiar dacă există o lipsă de date privind eficacitatea sa exactă, a declarat Andrew Pollard care conduce testele clinice pentru vaccinul Oxford, potrivit agenției de presă Reuters.

12 views0 comments