• Lumea in Stiri

Amendați pentru că au furat nisipul de pe plajă


41 de persoane au fost prinse de autoritățile italiene, într-o singură zi, în timp ce furau nisip sau scoici de pe plaje.


În total, furaseră 100 de kilograme de nisip, care au fost recuperate de polițiști.


Potrivit BBC, Insula italiană Sardinia aplică amenzi usturătoare celor care vor să plece acasă cu nisip de pe plajele sale. Acestea pot să ajungă și la 3.000 de euro, având în vedere că nisipul alb, atracția turiștilor, este protejat de autorități.


Furtul de nisip este, însă, unul mai amplu.


Turiștii, în principal europeni, dar și unii italieni, îmbuteliază nisipul în sticle de plastic pentru a-l păstra ca suveniruri sau pentru a-l scoate la licitație online.


Așa s-a ajuns ca poliția militară și cea de frontieră din Sardinia să monitorizeze aeroporturile și porturile în căutarea nisipului, dar și să caute pe site-uri vânzările ilegale.


Mulți turiști au fost opriți pe aeroport, în urma controalelor de la frontieră. Alții au reușit să părăsească insula fără să fie prinși, așa că au apărut zeci de anunțuri online privind vânzarea ilegală de articole colectate de pe coastele insulei mediteraneene, unele dintre ele având „prețuri ridicate”.


Pe o pagină de Facebook creată pentru a evidenția problema numită „Sardinia furată și jefuită”, utilizatorii descriu adesea amenințarea unor astfel de furturi ca fiind o urgență de mediu.


În 2019, un cuplu francez care a vizitat Sardinia a fost prins cu 40 kg de nisip în portbagajul SUV-ului.


Poliția a descoperit nisipul înghesuit în 14 sticle de plastic luate de pe o plajă din Chia, sudul Sardiniei. Cei doi le-au spus polițiștilor că vor să-l ducă acasă ca „suvenir” și nu și-au dat seama că au comis o infracțiune.

34 views0 comments