• Lumea in Stiri

Amprenta lui Michelangelo pe o statueta din ceara?


O sculptură în ceară veche atribuită artistului renascentist Michelangelo ar păstra urma unei amprente a marelui maestru, potrivit unei analize citată de Live Science.

Michelangelo ar fi creat în urmă cu 500 de ani sculptura din ceară ca studiu pentru basilica Sfântul Petru din Vatican. Din păcate, sculptura pe care Michelangelo dorea să o realizeze pentru basilica din Vatican nu a fost terminată, iar statueta din ceară creată ca model face parte, în prezent, din colecţiile Muzeului Victoria şi Albert din Londra.

Denumită 'Un sclav', statueta din ceară a fost expusă publicului, însă în primăvara neobişnuit de caldă a anului trecut curatorii au luat decizia de a o transporta din galerie într-un loc mai răcoros pentru ca ceara să nu se topească. Cinci luni mai târziu, un curator care verifica starea statuii a observat că pe spatele acesteia s-a păstrat o amprentă.


Probabil că modificarea temperaturii şi a umidităţii în care era ţinută statueta a influenţat ceara din care este realizată, amprenta devenind mai evidentă, explică oamenii de ştiinţă citaţi de The Times. Iar cum Michelangelo este considerat autorul acestei sculpturi în ceară, este posibil ca amprenta să-i aparţină.


Michelangelo a distrus multe dintre studiile şi modelele pe care le-a realizat în ceară. De altfel, chiar înainte de moartea sa, la vârsta de 88 de ani, la Roma, în 1564, Michelangelo şi-a ars numeroase dintre schiţele şi desenele sale. Maestrul renascentist a distrus și o parte dintre desene şi schiţe şi în 1518, scrie The New York Times.


Nu este clar de ce a luat astfel de decizii, însă biograful Giorgio Vasari crede că Michelangelo nu ar fi dorit ca oamenii să ştie cât de mult efort depunea în arta sa, preferând să pară un artist de geniu, ale cărui lucrări erau perfecte. O altă posibilitate este ca Michelangelo să își fi distrus schiţele, desenele, studiile şi modelele pentru a se proteja de plagiatori, scrie The New York Times.


Michelangelo Buonarroti a creat statueta din ceară cu înălţimea de 17,6 centimetri în timp ce se afla la Florenţa, între anii 1516 şi 1519. Ulterior, el a folosit-o ca model pentru statuia din marmură 'Sclav tânăr', care a rămas neterminată. Această statuetă era concepută pentru mormântul Papei Iulius al II-lea, însă ulterior planurile pentru sarcofagul papal au fost modificate, iar statuia 'Sclav tânăr' a rămas neterminată şi este expusă la Galeriile Academiei din Florenţa.

Statueta din ceară a fost cumpărată în 1854 de Muzeul Artelor Ornamentale Marlborough House, care ulterior s-a transformat în Muzeul V&A. În 1924, un vizitator s-a împiedicat şi a căzut peste statuetă, distrugându-i membrele, potrivit The Telegraph. Atunci, curatorii muzeului au recondiţionat statueta.

Pentru a verifica dacă amprenta de pe spatele statuetei îi aparţine într-adevăr lui Michelangelo, curatorii muzeului V&A doresc să o compare cu o amprentă de pe statueta din teracotă intitulată 'Doi luptători', datând din 1530, pe care s-a păstrat amprenta lui Michelangelo, scrie The Times.


14 views0 comments