• Lumea in Stiri

Analiză BBC: Pandemia în Europa Centrală și de EstBBC face o analiză a evoluției pandemiei de COVID-19 în câteva țări din Europa Centrală și de Est.


Concluzia este că pandemia atinge niște vârfuri în această perioadă și că pune în pericol sărbătoarea Paștelui. În unele țări analizate, chiar a celui catolic, care tocmai a trecut.


Jurnaliștii britanicii spun că, anul trecut, țările din această regiune ar fi evitat, în mare măsură cifre catastrofale legate de COVID, așa cum s-a înregistrat în Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, ba chiar în unele țări europene vestice.


Însă, subliniază că situația s-a schimbat dramatic și că mai multe țări înregistrează infecții și decese record.


Chiar dacă acum există o luptă pentru vaccinarea rapidă a populației, după cum explică corespondenții BBC din regiune, rata infecției se dovedește a fi un obstacol major.


Polonia, de exemplu, se luptă să facă față celui mai mare număr de infecții noi de când a început pandemia. Vorbim de o cifră de 60 de ori mai mare decât la începutul pandemiei în primăvara anului trecut.


Situația s-a agravat în speciale din cauza variantei virusului din Marea Britanie.


În cea mai afectată zonă din țară, în Silezia, pacienții sunt transportați pe calea aerului spre spitale mai puțin aglomerate din provinciile vecine, iar Guvernul încearcă acum să atragă medici din străinătate.


Polonia a evitat un număr mare de infecții și decese când a început pandemia datorită carantinei stricte, închiderii frontierelor și restricționării mișcării oamenilor, chiar și pentru exerciții fizice.


Viața a fost reluată, însă, inclusiv activitățile economice.


Acum, școlile, magazinele și afacerile sunt închise din nou, iar bisericile din această țară profund catolică rămân deschise doar pentru un număr limitat de credincioși.


Polonezilor li s-a permis să-și păstreze tradiția de a-și duce coșurile cu ouă și cârnați la biserică, pentru a fi binecuvântate de preoți.


Modul în care s-a organizat Campania de vaccinare în Polonia a fost criticat , iar guvernul a fost nevoit să-și ceară scuze pe 1 aprilie, când și-a schimbat brusc politica de vaccinare și a permis tuturor celor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani să se înscrie pentru imunizare. Cererea a fost atât de mare încât sistemul s-a prăbușit.


Ungaria are acum una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate Covid din lume, cu peste 21.000 de decese legate de coronavirus și un al treilea val care s-a soldat cu sute de morți în fiecare zi.


Și, totuși, viteza sa de vaccinare este una dintre cele mai mari din Europa. Mai mult de unul din cinci maghiari a primit o primă doză.


Însă, Ungaria are rate ridicate de cancer și boli de inimă. Așa se face că mulți dintre bolnavii de COVID sunt în stare gravă și rata mortalității este ridicată.


Deși guvernul a cumpărat vara trecută 16.000 de ventilatoare, nu sunt destui oameni care să le folosească din cauza lipsei medicilor și a asistenților medicali, în mare parte din cauza emigrației.


Alți 5.500 de medici au ieșit luna trecută din sistem.


În ceea ce privește vaccinarea, lucrurile stau, însă, mai bine. Prim-ministrul Viktor Orban a mizat cu succes pe cumpărarea vaccinurilor Sputnik V din Rusia și apoi a celor chinezești Sinopharm - permițând Ungariei să avanseze la acest capitol, în timp ce multe țări din UE s-au confruntat cu probleme în aprovizionarea cu vaccinuri.


În Ucraina, aproximativ 400 de oameni mor în fiecare zi în al doilea val al pandemiei de Covid , care se dovedește mai dur decât primul.


Este departe de a fi clar că măsurile actuale de lockdown vor aplatiza curba și vor reduce presiunea asupra spitalelor.Regulile variază în întreaga Ucraina, dar în cea mai mare parte a țării și în capitala Kiev sunt deschise doar magazinele care vând produse esențiale, școlile sunt închise, iar din această săptămână accesul la transportul public va fi limitat.


Între timp, campania de vaccinare rămâne blocată în prima etapă – scrie BBC.


Achiziția de vaccinuri a fost lentă și, când au fost disponibile doze, vaccinarea propriu-zisă a fost chiar mai lentă.


Ultimele cifre arată că, la mai bine de o lună de la sosirea primelor vaccinuri (Oxford-AstraZeneca din India), mai puțin de 250.000 de persoane au primit o singură doză.


Cu o populație de peste 40 de milioane, Ucraina are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa.


Obstacolele nu sunt pur logistice. Scepticismul populației față de vaccin rămâne ridicat, sondajele sugerând că aproximativ 50% dintre ucraineni ar refuza să fie vaccinați, chiar dacă serul ar fi disponibil.


Slovacia a rămas fără premier săptămâna trecută, exact în momentul în care țara se confruntă cu cele mai grave efecte ale pandemiei.


Igor Matovic a demisionat în urma unui scandal legat de cumpărarea, printr-un acord controversat și secret, a două milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V.


Timp de săptămâni, Slovacia a avut unele dintre cele mai îngrijorătoare statistici Covid din Europa.


Acum, această mică țară de 5,5 milioane a reușit să vaccineze o proporție mare din populația sa (15%) cu o primă doză de vaccin, ceea ce este peste media UE.


Cehia a decis lockdown de Paști. Planul este ca elevii să se întoarcă la școală peste o săptămână, dar acest lucru ar putea fi pus în pericol de evoluția pandemiei.


Numărul cazurilor a scăzut, încet, țara nu se mai află chiar în vârful topurilor europene. Dar nu este nici departe.