• Lumea in Stiri

Anul acesta, cireșii din Japonia au înflorit cel mai devreme din ultimii peste 1.000 de ani / Video


Oraşul Kyoto, din Japonia, a beneficiat de o primăvară neobişnuit de caldă în acest an.

Sezonul florilor de cireş, considerat în Japonia un semn tradiţional ce atestă sosirea primăverii, a atins momentul său de vârf în 2021 la cea mai timpurie dată calendaristică din istoria înregistrărilor de acest tip, care au început să fie realizate în urmă cu peste 1.200 de ani, potrivit unui studiu nipon citat de BBC. Conform datelor colectate de Universitatea din Osaka, sezonul florilor de cireş din oraşul Kyoto a atins perioada sa de vârf în data de 26 martie,.

Înflorirea tot mai timpurie a cireşilor în ultimele decenii reprezintă, cel mai probabil, un rezultat al modificărilor climatice, afirmă oamenii de ştiinţă. Înregistrările din Kyoto legate de acest fenomen datează din anul 812 e.n. şi apar în documente şi jurnale de la curtea imperială.
Florile de cireş, denumite "sakura" în limba japoneză, durează doar câteva zile, însă deschiderea lor este deosebit de importantă în Japonia atât din punct de vedere economic, cât şi cultural.


Cu această ocazie, prietenii şi membrii familiilor se reunesc, iar reţelele de socializare sunt pur şi simplu inundate de fotografii care arată cireşi înfloriţi. Începând din jurul anului 1800, datele sugerează că perioada de maximă înflorire a cireşilor din Kyoto s-a mutat de la jumătatea lunii aprilie spre începutul lunii aprilie.

Evoluţia sezonului florilor de cireş este monitorizată cu atenţie, iar Agenţia Meteorologică a Japoniei emite prognoze despre apariţia primelor flori şi despre perioada de maximă înflorire din fiecare sezon.


În acest an, sezonul florilor de cireş a început în Japonia în oraşul Hiroshima pe 11 martie, cu opt zile mai devreme decât precedentul record în domeniu, care fusese stabilit în 2004, potrivit site-ului de ştiri Japan Forward.


De ce florile de cireș sunt atât de importante pentru japonezi?


Cireșul japonez, provenit, după cele mai mult surse, de undeva din zona munților Himalaya, a fost sărbătorit încă din perioada anilor 800, deși importanța sa era una aparte chiar din Antichitate, întrucât anunța sezonul de plantare a orezului.


Perioada Heian (794 -1185) este cea care a făcut popular obiceiul de a celebra înflorirea cireșilor. Pe atunci, împărații si membrii Palatului Imperial țineau adevărate banchete în aer liber, sub ramurile pline de flori ale cireșilor.
Tradiția a fost preluată și de samurai și de oamenii obișnuiți, astfel încât sărbătorirea cireșului a intrat definitiv în cultura societății japoneze.


În prezent, în timpul primăverii, una dintre activitățile preferate ale japonezilor este aceea de a merge și a privi cireșii înfloriți și de a organiza picnicuri în decorul oferit de aceștia.


Florile de cireș japonez durează aproximativ săptămână. Ele semnifică faptul că totul este trecător, inclusiv viața, care trebuie sărbătorită pentru frumusețea ei. De altfel, soldații japonezi erau cunoscuți ca cei mai mari admiratori ai cireșului japonez deoarece, prin prisma profesiei, viața lor se sfârșea foarte devreme.Simbolul sakura face apel și la perioada de înflorire trecătoare a frumuseții femeilor, dar și la noi începuturi, mai ales că perioada în care înfloresc cireșii japonezi corespunde cu începutul anului academic și a anului fiscal în Japonia (1 aprilie).


Putem găsi floarea de cireș japonez gravată pe moneda de 100 de yeni.


Sakura este foarte importantă pentru japonezi și pe plan extern, cireșul reprezentând unul dintre cele mai grăitoare daruri oferite altor state.


De exemplu, în anul 1912 Japonia a oferit Statelor Unite ale Americii 3 020 de cireși pentru a marca prietenia de atunci dintre cele două state.


Arborii au fost plantați în Parcul Sakura din Manhattan și în Washington, D.C, primii doi fiind fixați în pământ chiar de Prima Doamnă a vremii, Helen Taft.


În 1965, darul a fost reînnoit cu încă 3 800 de cireși japonezi, iar în prezent cireșul japonez are un festival anual în capitala americană.