• Lumea in Stiri

Apa îmbuteliată în sticle de plastic, un pericol pentru sănătate şi mediu


Cumpărăm bax-uri întregi de apă plată sau minerală, dar cât de sănătos este acest obicei? Cercetătorii Universității Harvard din Statele Unite spun că "întregul ciclu de viață al apei îmbuteliate utilizează combustibili fosili, contribuie la încălzirea globală și provoacă poluare". Chiar dacă sticlele din plastic pentru apă sunt reciclabile, în Statele Unite 80% dintre ele ajung direct la gunoi - și asta în condițiile în care estimările spun că americanii folosesc 1.500 de sticle din plastic pe secundă.

Sticlele din plastic contribuie enorm la criza climatică, în parte și pentru că se dezintegrează în microplasticul deja omniprezent- găsit recent și în placente de fetuși umani. Producția și transportul apei îmbuteliate are nevoie de două mii de ori mai multă energie decât cantitatea echivalentă de apă de la robinet. Iar procesele de exploatare și producție ale corporațiilor care îmbuteliază apă pot produce și alte efecte negative de mediu, dar și economice, transformând o resursă finită și neprețuită, la care ar trebui să existe drept de acces universal, într-o marfă privată. Un consumator obișnuit nu cumpără apă îmbuteliată pentru că este strict necesară, ci din comoditate și pentru că tehnicile de marketing sunt eficiente, și o prezintă drept mai curată și mai sănătoasă decât apa de la robinet. Și asta în ciuda faptului că apa îmbuteliată nu provine neapărat din sursele din care ne imaginăm noi, consumatorii, că este extrasă. În plus, apa îmbuteliată este cam de trei mii de ori mai scumpă decât cea de la robinet, scrie The Guardian.

Din perspectiva sănătății diferențele sunt neglijabile. Cel puțin în Statele Unite și apa de la robinet și apa îmbuteliată trebuie să respecte standarde guvernamentale, care nu se referă și la clase de chimicale care au fost depistate în ambele variante de apă, dar și în sângele a 98% dintre americani, potrivit The Guardian.

Cercetătorii recomandă folosirea unui filtru pentru apă pentru eliminarea claselor de chimicale PFAS, în special modelele duble ori prin osmoză inversă, cele din carbon dând rezultate neconcludente la teste. Problema este că un filtru saturat cu PFAS nu poate fi distrus decât în incineratoare industriale, iar dacă e aruncat la gunoi chimicalele se vor întoarce iar în sursele naturale de apă.


5 views0 comments