• Lumea in Stiri

Aproape 2 ani de la incendiul de la Notre Dame: Acoperișul va fi refăcut cu stejari de 200 de ani


Lemnul de la stejari bătrâni de peste 200 de ani va fi folosit pentru reconstrucția acoperişului catedralei Notre Dame din Paris, distrus de incendiul de acum 2 ani.


E vorba de copaci care, în timpul Revoluției Franceze, era doar puieți.


Va fi nevoie de peste 1000 de arbori, care au început deja să fie tăiați.


În 15 aprilie 2019, acoperișul bijuteriei gotice a căzut pradă flăcărilor şi s-a prăbuşit.

Pentru reconstrucţie au fost căutați stejarii perfecți.


Primii au fost găsiți într-o pădure din nordul Franței şi au peste 200 de ani.


Pădurea în sine este şi mai bătrână, pentru că a fost plantată în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, pentru a furniza lemnul necesar construirii catargelor de pe navele marinei militare francize – scrie France 24.


Aproape 1.000 de stejari, selectaţi din aproape toate regiunile Franţei, vor fi folosiți pentru a se reconstrui turla catedralei și acoperișul.Între timp, pereții catedralei au fost curățați de funingină și consolidați, iar unele vitralii și arcade - restaurate.


Gaura din acoperiș, rămasă în locul șarpantei, a fost acoperită cu plastic, pentru a fi protejate elementele de dedesubt.


Anul trecut, specialiştii francezi în construcţii au atras atenţia că somptuoasă catedrală Notre Dame din Paris este în continuare foarte fragilă după incendiu şi că sunt 50% şanse ca structura să fie salvată


Însă, după estimările președintelui francez, catedrala Notre Dame ar urma să fie redeschisă publicului în 2024.


A fost strânsă suma de un miliard de euro de la 320.000 de donatori.Pe 15 aprilie 2019, întreaga lume a urmărit cu sufletul la gură, live la televizor, cum acest simbol al Parisului era cuprins de flăcări.


Pompierii au luptat cu disperare cu focul, pentru a salva ce a mai putut fi salvat. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat la scurt timp după aceea într-un discurs televizat: "Vom reconstrui Notre Dame și o vom face și mai frumoasă. Și vreau ca renovarea să fie gata în cinci ani."


De atunci, arhitecți, ingineri, arheologi și istorici ai artei lucrează sub presiune pentru a analiza detaliat pagubele produse de foc catedralei vechi de 850 de ani.1,353 views0 comments