• Lumea in Stiri

Are vitamina D un rol în reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus?BBC publică rezultatele unor studii legate de o presupusă legătură între vitamina D și COVID.

Explicația din spatele motivului pentru care se crede că vitamina D ar putea fi utilă în tratarea sau prevenirea Covidului este legată de imunitate. În Marea Britanie, oamenilor li se recomandă să ia vitamina D ca supliment în timpul iernii, iar cei cu risc mai mare de deficit de vitamina D sunt sfătuiți să îl ia pe tot parcursul anului.


Până în prezent, nicio cercetare nu a demonstrat însă un efect suficient de convingător pentru a susține administrarea de doze mai mari pentru a preveni sau trata bolile.


Sunt studii care au indicat o asociere între vitamina D și efectele Covid, dar dovezile sunt în mare parte observaționale - ceea ce înseamnă că analizează ce se întâmplă cu persoanele cu niveluri mai ridicate și mai mici de vitamina D fără a verifica alți factori.


Studiile observaționale arată că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se infecta cu Covid, așa cum sunt persoanele în vârstă, cele cu obezitate sau cele care pielea mai închisă.


Este posibil ca o deficiență a acestei vitamine să fie motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc mai mare de infectare sau pot exista și alți factori legați de starea de sănătate sau de mediu care să ducă atât la scăderea nivelului de vitamina D, cât și la un risc mai mare de infectare.


Nivelul de vitamina D poate scădea, de asemenea, ca o consecință a bolii, mai degrabă decât să fie o cauză care să ducă la boală, scrie BBC.


Un document provenit de la Universitatea din Barcelona a sugerat că administrarea de vitamina D a avut un succes uimitor, cu o reducere cu 80% a internărilor la terapie intensivă și o reducere cu 60% a deceselor provocate de Covid.


Documentul a fost distribuit pe scară largă în mediul online, dar apoi a fost retras din cauza îngrijorărilor privind acuratețea cercetării. Retragerea lui nu a dus însă și la combaterea ideilor deja îmbrățișate la scară largă.


Atunci când unele cercetări se potrivesc cu anumite percepții ale oamenilor cum este cea că lucrurile naturale nu pot face rău, lucrurile pot ajunge să fie privite distorsionat – scrie BBC - iar principiile din medicina naturistă sau alternativă ajung să fie suprapuse peste teoriile promovate de cei care se opun vaccinării, a explicat Sander Van der Linden, psiholog la Universitatea din Cambridge.


Teoriile promovate de anti-vacciniști pe rețele sociale sunt strâns legate de alte subiecte precum religia, medicina pe bază de plante și medicina alternativă, iar subiecte cum sunt cele legate de importanța vitaminei D ajung și la alte comunități care nu sunt neapărat susținătoare ale teoriilor conspirației, dar care ajung să le cunoască.


Așa se răspândesc mesajele de tipul celor - „nu aveți nevoie de vaccin, puteți lua doar vitamina D”.


Vitamina D este relativ sigură (deși dozele mari pot duce la pietre la rinichi), deci este posibil să nu pară cea mai dăunătoare dintre dezinformări, subliniază însă profesorul Van der Linden, pentru BBC.


Potrivit acestuia, pericolul apare atunci când oamenii sugerează că suplimentul este un leac miraculos și ar trebui să înlocuiască vaccinul, masca și măsura de distanțare socială.

28 views0 comments