• Lumea in Stiri

Arheologii au descoperit un oras faraonic in apropiere de Luxor

Updated: Apr 9


Arheologii au dezgropat oraşul bine conservat, cu pereţi aproape intacţi şi camere în care au fost găsite unelte din viaţa de zi cu zi, împreună cu inele, amulete în formă de scarabeu, vase de ceramică colorate şi cărămizi de lut purtând sigiliile cartuşului regal al lui Amenhotep.

Oraşul a fost construit cu mai mult de 3.400 de ani în urmă, în perioada opulentei domnii a lui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai influenţi faraoni egipteni, potrivit arheologului egiptean Zahi Hawass.

Echipa a început să caute un templu mortuar lângă Luxor în luna septembrie, dar în câteva săptămâni a descoperit în toate direcţiile formaţiuni din cărămizi de lut.

Situl în care sunt realizate săpăturile este situat pe malul vestic al Nilului, vis a vis de Luxor, în apropiere de Coloşii lui Memnon, templul Medinet Habu şi Ramesseum, sau templul funerar al lui Ramses al II-lea, nu departe de Valea Regilor.

'Aceasta este o descoperire foarte importantă'', a spus pentru jurnaliștii agenției de presă Reuters, Peter Lacovara, director al organizaţiei Ancient Egyptian Heritage and Archaeology Fund cu sediul în Statele Unite. ''Este un fel de Pompei egiptean antic şi demonstrează necesitatea deosebit de importantă de a conserva această zonă ca parc arheologic'', a spus Peter Lacovara.

Situl conţine un număr semnificativ de cuptoare şi vetre pentru producerea sticlei şi a faianţei, precum şi rămăşiţe de la mii de statui. Oraşul se extinde spre vest, către satul muncitoresc antic Deir el-Medina. Conform izvoarelor istorice, aici se aflau trei dintre palatele lui Amenhotep al III-lea şi centrul administrativ şi industrial al imperiului.


43 views0 comments