• Lumea in Stiri

Ascensiunea si decaderea sperantei aviatei civile: zeppelin-ul/FOTO+VIDEO


În anul 1900 se ridica primul dirijabil pe structură metalică, numit „zeppelin”, după numele constructorului, germanul Ferdinand von Zeppelin, cel care a construit în perioada anilor 1900-1917, peste 50 de dirijabile.


Zeppelin a fost primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

Contele Ferdinand von Zeppelin a fost un pionier în dezvoltarea aerodinamică a structurilor rigide. După succesul remarcabil, cuvântul zeppelin a început să fie folosit pentru toate dirijabilele rigide.


La începutul secolului XX, zeppelinele erau considerate viitorul aviaţiei civile.


La mijlocul anului 1914, DELAG, compania germană aeriană, transporta deja peste 10.000 de pasageri, în cele peste 1500 de zboruri.Însă zepelinul nu a avut doar întrebuinţări civile. În timpul Primului Război Mondial, militarii germani au folosit în mare măsură zeppelinele ca bombardiere, dar și pentru misiuni de observare.

Raidurile cu bombe din Marea Britanie au omorât sute de oameni. La Salonic, atacurile din zeppelin au distrus o parte din navele din port. Dirijabilele din est au bombardat, în 1916, și ținte din România, în București și Ploiești. Raidurile aveau loc noaptea, în special când nu era lună plină sau vânt puternic, când uriaşele aparate de zbor se puteau deplasa neobservate.


Abia spre sfârșitul anului 1916, avioanele aliate au reușit să devină un real pericol pentru dirijabile.Construcția primului Zeppelin a început în 1899 într-o sală de adunare plutitoare pe lacul Constance din Golful Manzell, Friedrichshafen. Aceasta a fost menită să ușureze procedura de pornire, deoarece holul putea fi ușor aliniat cu vântul. Aerotipul prototip LZ 1 ("Luftschiff Zeppelin") avea o lungime de 128 de metri.


Primul zbor, din 2 iulie 1900, a durat doar 18 minute, deoarece LZ 1 a fost forțat să aterizeze pe lac după ce mecanismul de înfășurare pentru greutatea de echilibrare s-a rupt.


La reparare, tehnologia și-a dovedit potențialul în zborurile ulterioare, îmbunătățind viteza atinsă de dirijabilul francez La France, dar nu a putut convinge posibili investitori.Înfrângerea Germaniei în 1918 a încetinit temporar activitatea de aviație cu zeppeline. Compania aeriană germană avea programate curse zilnice între Berlin şi München în 1919, însă navele dirijate pentru acest serviciu trebuiau construite în condițiile Tratatului de la Versailles, care a interzis Germaniei să construiască dirijabile mari. A fost făcută o excepție care să permită construirea unei aeronave pentru marina americană.


În anii 1930, navele dirijate au operat chiar zboruri transatlantice regulate din Germania spre America de Nord și Brazilia. Turnul Art Deco al clădirii Empire State Building a fost conceput inițial pentru a servi ca un catarg de ancorare pentru zeppeline și alte aeronave. Ulterior s-a constatat că vânturile puternice făcea acest lucru imposibil și planul a fost abandonat. Renunţarea la zeppeline a fost grăbită de dezastrul din 1937.


LZ 129 sau dirijabilul Hindenburg a fost cel mai mare astfel de aparat de zbor, destinat transportului comercial de pasageri. Proiectat și construit de compania Zeppelin, dirijabilul a fost purtat în aer din martie 1936, timp de 14 luni, până la accidentul din 6 mai 1937. Data la care sfârșea prima cursă nord atlantică din cel de-al doilea sezon de activitate. Lista celor decedați în incendiul declansșat în momentul aterizării, la Lakehurst Naval Air Station din Manchester Township, New Jersey, a cuprins 36 de persoane.

Dirijabilul Hindenburg, numit așa după președintele Germaniei, a realizat 17 curse deasupra Oceanului Atlantic și către Brazilia.

O călătorie cu dirijabilul Hindenburg nu era prea accesibilă, în perioada Marii Depresiuni costul unui bilet fiind foarte mare. De exemplu, pentru cursa America- Germania, călătoria costa 400 de dolari, așa că pasagerii care își permiteau acest lux erau artiști, sportivi, politicieni, industriași sau oameni foarte bogați. Hindenburg era o minune a tehnicii pentru acele vremuri.

Accidentul a fost mulți ani subiect controversat, existand ipoteze potrivit cărora însuși Adolf Hitler ar fi comandat incendiul. De altfel, potrivit ultimelor cercetări se pare că incendiul a pornit de la o scânteie și de la scurgerile de hidrogen.


Acest dezastru aviatic rămâne în istorie ca evenimentul ce a marcat sfârșitul erei dirijabilelor.


46 views0 comments