• Lumea in Stiri

Au inflorit Bujorii de stepa de la Zau de Campie


Rezervația botanică de la Zau de Câmpie a bucurat vizitatorii care au ajuns aici, în minivacanța de Paști, cu primii bujori de stepă, unici în Europa, după ce custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan, a anunţat, pe Facebook, apariţia primelor flori.


Anul trecut, din cauza restricțiilor, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie au putut fi admiraţi doar online, deoarece rezervaţia a fost închisă, însă custodele rezervaţiei a surprins numeroase instantanee cu florile, pe care le-a postat online. La fel și anul acesta, pentru cei care nu reușesc să ajungă în rezervația din județul Mureș, în perioada de aproximativ 14 zile, cât durează înflorirea bujorilor.

“Bujorii au întârziat cu înflorirea din cauza frigului, dar acum sunt la punctul de înflorire şi, dacă vor fi câteva zile cu soare, va fi o explozie de flori şi s-ar putea să treacă mai repede. Maximum de înflorire preconizăm că va fi la sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. Rezervaţia arată foarte bine după un an de pauză din cauza pandemiei, florile de pe vechile alei s-au regenerat. Anul acesta sunt mai mulţi bujori faţă de anul trecut.”, spune custodele rezervaţiei, Ciprian Cenan.


Bujorul de stepă de la Zau de Câmpie înflorește în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, depinde de temperatură și rămâne înflorit doar şapte zile. De un roșu aprins, planta este foarte firavă- motivul pentru care a dispărut din Europa este că, odată rupt, se ofilește în câteva minute.


O legendă locală spune că o sfâşietoare poveste de dragoste dintre o fată de pădurar şi un prinţ, care s-a încheiat brusc prin curmarea vieţii tânărului, a dus la apariţia bujorului de stepă de la Zau de Câmpie.

Potrivit legendei, bujorii de stepă de la Zau de Câmpie s-au format în locul în care fata îndrăgostită vărsa lacrimi de sânge în timp ce îşi plângea iubitul.


Primele mențiuni despre bujorul de stepă de la Zau de Câmpie au fost făcute în anul 1846, când floarea a fost expusă la Viena, într-un ierbar, cu ocazia prezentării florei Transilvaniei.


Rezervaţia de bujori de stepă din Mureș, situată la 5 kilometri de centrul comunei Zau de Câmpie, a fost înfiinţată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, iar suprafaţa iniţială era de 2,5 hectare. În aproape 89 de ani, nu a fost închisă publicului niciodată, până anul trecut.


Sursa foto REZERVATIA NATURALA - Bujorul de Stepa - Zau De Campie