• Lumea in Stiri

Australia acoperita de panze de paianjen


Pânze de păianjen uriaşe, întinse pe copaci şi padocuri, au apărut în apropierea unor oraşe din Australia afectate recent de inundaţii.


Locuitorii din regiunea Gippsland, în statul Victoria, au spus că pânze de păianjen asemănătoare cu nişte voaluri s-au format după mai multe zile de ploi abundente.


Într-o zonă, o pânză de păianjen a acoperit o suprafaţă de peste un kilometru, de-a lungul unui drum.Potrivit specialiştilor, pânzele sunt o tactică de supravieţuire, cunoscută sub numele de 'lansare de baloane', prin care păianjenii aruncă mătase în sus pentru a urca pe un teren mai înalt, care să-i salveze de zonele pline de apă.


Doctor Ken Walker, curator principal la departamentul dedicat artropodelor de la Museums Victoria, spune că în acest caz milioane de păianjeni au aruncat fire de mătase în copacii din jur. 'Păianjenii care trăiesc la nivelul solului trebuie să se refugieze foarte repede de pe pământ. Mătasea se înfăşoară şi se prinde de vegetaţie astfel ei pot să scape', a explicat el pentru ziarul The Age.Fenomenul a creat pânze asemănătoare unor ţesături fine, care au acoperit zonele umede dintre localităţile Sale şi Longford.


O altă locuitoare din zonă, Amanda Traeger, a spus pentru BBC că a mai văzut acest fenomen, însă nu de o asemenea amploare.


Se estimează că pânzele delicate se vor dezintegra până la sfârşitul săptămânii.


Ploi abundente şi rafale puternice de vânt au afectat săptămâna trecută regiuni întinse din statul australian Victoria, provocând viituri şi numeroase pagube.


Autorităţile au descris furtuna ca pe o catastrofă, iar sute de case de pe teritoriul statului continuă să fie afectate de pene de curent.

58 views0 comments