• Lumea in Stiri

Autoritățile din Amsterdam vor să mute Cartierul Roşu, dedicat prostituţiei, în afara oraşului


Autoritățile din Amsterdam vor construi un complex de mari dimensiuni dedicat prostituţiei în afara capitalei olandeze, în vederea eliminării treptate a industriei sexului din „Cartierul roşu”, care are o tradiţie de secole, informează The Guardian.


Intenţia municipalităţii este de a ridica un complex de 5.000 de metri pătrați și de a crea „zona erotică extraurbană”, care să fie astfel mai bine controlată. Complexul va dispune de un hotel – „centru erotic”, cu cinci etaje și 100 de camere, cinematograf, baruri, cluburi de noapte şi restaurante.


Documentul trimis spre aprobare Consiliului Local prevede și un preț de intrare.


Primărița Amsterdamului spune că intenţia nu este de a bloca munca sexuală, ci de a îmbunătăţi condiţiile de lucru și de a aerisi aleile din cea mai veche zonă a oraşului.


În ianuarie, consiliul local a dat undă verde planului primarului de a închide un număr semnificativ de bordeluri din „Cartierul roșu”.Una dintre motivările autorităților este faptul că mulți turişti aflaţi sub influenţa alcoolului provoacă probleme în zonă şi sunt lipsiți de respect faţă de lucrătoarele sexuale.


Zona „Cartierului roşu” datează din Evul Mediu şi include cea mai veche clădire din oraş, Oude Kerk (Biserica veche), construită în urmă cu 700 de ani.


Femke Halsema, prima femeie aleasă primar la Amsterdam, anunțase încă de anul trecut planuri de reformă a cartierului cu felinare roşii şi celebrele vitrine în care prostituatele îşi aşteaptă clienţii.


Măsura nu a fost primită bine chiar de angajatele din industrie. Fostă prostituată, Mariska Majoor, a scris pe Twitter: „Mulți lucrători sexuali de pe De Wallen nu vor să meargă la centrul erotic, vor să-și păstreze ferestrele din cartierul roșu”.